Afspraak met een anonieme tipgever

maandag 30 maart 2015 Leestijd: 1 min.

beugelbekkie /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 30 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Op de redactie meldt zich een anonieme tipgever die contacten heeft in de wereld van de orthodontie. In een mail schrijft deze tipgever:

'In Nederland mogen orthodontisten niet verdienen op materiaalkosten van beugels. Maar veel ortho’s krijgen via de achterdeur een extra vergoeding van de leverancier. De orthodontist heeft dan een hoge inkoopfactuur voor de boekhouding, maar kan wel extra verdienen. Zonder dat de patiënt dat weet uiteraard. Op de nota aan de patiënt wordt dan een hoog bedrag aan techniekkosten gerekend. Terwijl de daadwerkelijke techniekkosten veel lager zijn.'

De tipgever zet ons op een nieuw spoor. Eerder begrepen we al van de Nederlandse Zorg Autoriteit dat orthodontisten de materiaalkosten van een beugel één op één moeten doorrekenen, en dus niet meer op de rekening mogen zetten dat zij er zelf voor hebben betaald. Hoe zit dit precies? We spreken in een café af met de tipgever. Deze geeft ons rekeningen waaruit zou blijven dat er creatief wordt omgegaan met de inkoop en verkoop van beugelmaterialen.

We lopen naar buiten met het gevoel: hier willen we meer van weten. We gaan checken of de beweringen van de tipgever kloppen en of er meer bronnen zijn die dit kunnen bevestigen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek