persoonlijk verhaal Online oplichting

Afpersing via webcam: “Ik moest paar duizend euro overmaken anders zouden ze het filmpje naar mijn baas sturen”

maandag 15 juni 2020 Leestijd: 2 min.

Online Dating / Dreamstime

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

maandag 15 juni 2020 Leestijd: 2 min.

“Momenteel ben ik gelukkig getrouwd, maar voor die tijd ben ik op meerdere datingsites actief geweest”, mailt een man ons. Hij wil anoniem wil blijven. “Ik maakte in het begin gebruik van gratis datingssites, hier werd ik benaderd door vrouwen die mij door leidden naar een website waar je tegen betaling met ze kon chatten. Hier ben ik twee keer ingestonken, voordat ik erachter kwam dat dit oplichting was en dit geen echte vrouwen waren.”

Twee jaar geleden maakten we een reportage over Online Dating. En nog steeds krijgen we wekelijks verhalen binnen van mensen die opgelicht worden via malafide datingwebsites. Mensen die op zoek zijn naar aandacht en liefde, in de hoop een partner te vinden maar ondertussen voor duizenden euro’s het schip ingaan omdat ze chatten met nepprofielen. En soms is de schade zelfs nog groter.        

Uit de kleren

“Maar het stomme is dat ik in deze periode ook wel eens heb gewebcamd met een vrouw en dat we samen uit de kleren gingen. Nog tijdens de webcamsessie werd ik opeens, met mijn broek nog op mijn enkels, afgeperst. Ze lieten het filmpje zien van de opname die ze net van mij gemaakt hadden. Ik moest een paar duizend euro overmaken anders zouden ze de opname naar mijn werkgever en familie toesturen. Ze hadden mijn naam opgezocht op mijn Facebookprofiel en kwamen met namen van mijn familie en mijn baas. Gelukkig ben ik niet preuts aangelegd en heb hier geen gehoor aan gegeven.”

lees ook: Beheerder ‘datingsites’ verbiedt woorden als afspreken, date en ‘de ware vinden’ dinsdag 17 april

Invallen

Twee jaar geleden heeft de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) bij verschillende bedrijven die achter de datingwebsites zitten, invallen gedaan. Het zijn bedrijven die via betaalde chatfuncties gebruikers willen doen geloven dat ze werkelijk de liefde van hun leven zouden kunnen vinden. Maar tot een afspraak komt het nooit. Het zijn enkel en alleen nepprofielen waarmee gechat kan worden. Voor ruim negen miljoen euro hebben de valse datingsites de opgelichte gebruikers moeten terugbetalen. En de bedrijven moeten nu op hun websites duidelijk maken dat het gaat om nepprofielen of ‘entertainmentprofielen’ zoals ze het zelf noemen. We betwijfelen of de problemen in de online datingwereld zijn opgelost, want nog steeds krijgen we e-mails over misleidende websites in onze mailbox.

Chantabel

Onze anonieme tipgever maakt zich er zorgen om. “Ik ambieer geen positie in de politiek. Ik ben erg open en eerlijk. Als er beelden van mij naar boven zouden komen dan zou ik erom lachen en er geen minuut minder om slapen. Maar ik weet dat er jongeren zijn geweest die om dit soort beelden, of de dreiging daarvan, zelfmoord hebben gepleegd of chantabel voor handelingen zijn gemaakt. Dit maakt mij angstig en daar wil ik mensen voor waarschuwen. Het is een vorm van nieuwe criminaliteit. Niet meer zakkenrollen maar afpersing.”

lees ook: Consumentenwaakhond valt binnen bij bedrijven achter datingsites met nepprofielen vrijdag 20 april

Opnieuw afpersingsmail

“Enige tijd geleden kreeg ik weer een afpersingmail met een oude gebruikersnaam en een oud wachtwoord”, meldt de anonieme tipgever ons nog.

“I am aware ‘teddy’ is your password. I require your complete attention for the up coming twenty-four hours, or I will make sure you that you live out of shame for the rest of your lifetime.”mail afperser

Weer een dreigement. “Dat ze een video van mij hadden dat ik aan het masturberen was en dat ik bitcoins over moest maken. Blijkbaar is het antieke wachtwoord buit gemaakt met een hack of is de informatie gekocht. Uiteraard heb ik er geen gehoor aan gegeven.”

Meer weten over Online oplichting? Kijk hier onze uitzending terug of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Online oplichting
Verkenning Research Opnames Uitzending

Online oplichting

Research

We hebben een tip van een Deense journalist. Hij waarschuwt ons voor oplichting door Nederlandse datingsites. We zijn op zoek naar mensen die hier ervaring mee hebben. Ben jij slachtoffer van misleidende datingsites of ben je als chatmedewerker werkzaam in deze branche? Tip ons dan.

Deel jouw ervaring 26 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 17 april 21:25u, NPO2

326 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Online oplichting

Herken jij dit verhaal?

Heb jij dit ook meegemaakt? Of heb jij meegewerkt aan dit soort online oplichting? Vertel ons jouw verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De anonimiteit op internet is groot. Hoe weet je of de persoon waarmee je chat ook daadwerkelijk bestaat? Steeds vaker zijn mensen op datingsites slachtoffer van nepprofielen: niet bestaande person...
Alles over dit onderzoek