Afgestudeerde hbo Psychologie: ’Ik had gewoon andere studie moeten doen’

donderdag 04 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Astrid Maas /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

donderdag 04 februari 2016 Leestijd: 1 min.

We kregen in ons dossier Uitbuiting starters en stagiairs veel reacties van pas afgestudeerden met een universitair diploma op zak. Zij kunnen niet aan een baan komen of alleen werk vinden onder hun niveau. De ervaringen van afgestudeerden aan hbo-instellingen zijn vaak nog schrijnender. Al eerder interviewen wij arbeidssocioloog Fabian Dekker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij wijst op de kwetsbare positie van hbo’ers en lager opgeleiden op de arbeidsmarkt.

’Tussen wal en schip’

Werkgevers kiezen uit de enorme pool van sollicitanten vaak de universitair geschoolden en verdringen daarmee hbo’ers en lager opgeleiden. Astrid Maas deed een hbo-opleiding in de richting Toegepaste Psychologie. ’Mensen van de universiteit pikken heel veel plekken van hbo’ers in. Maar wij hebben ook heel veel concurrentie van Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Met als gevolg dat je als hbo’er op mbo-plekken gaat solliciteren. Dus ja, je zit tussen wal en schip.’

De vele afwijzingen beginnen al bij het zoeken van een stage. Dat maakt Astrid onzeker, maar vooral boos op de opleiding die een te rooskleurig beeld geven van de kansen op een baan.

Spijt

Aan haar ligt het niet, vindt Astrid. Zij heeft vooraf alles gedaan om zich goed over de studie te informeren, maar als ze eerder had geweten dat er nauwelijks banen zijn dan had ze een andere opleiding gekozen.

Zondag 7 februari is in de uitzending van De Monitor te zien wat de rol van opleidingen is bij het ontstaan van de problemen van afgestudeerden op de arbeidsmarkt.

Kan jij ook niet aan de slag met je diploma en vind je dat jouw opleiding strenger had moeten selecteren aan de poort? Mail tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek