Advocaat waarschuwt voor ‘foute’ letselschadespecialisten

woensdag 06 april 2016 Leestijd: 2 min.

foto advocaat Annemarie Wolf nog minder onderkant /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 06 april 2016 Leestijd: 2 min.

Slachtoffers van een verkeersongeval hebben vaak geen idee wie ze na een ongeval kan bijstaan om de schade te verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Zij kunnen terecht bij een letselschadeadvocaat of een letselschadespecialist, maar voor slachtoffers is het vaak niet duidelijk wat het verschil tussen beiden is. We spreken voor ons dossier Letselschade met Annemarie Wolf van Wolf Advocaten in Haarlem. Zij vertelt waar een slachtoffer op moet letten bij de keuze van een belangenbehartiger.

Een snelle zoektocht op internet maakt duidelijk dat heel veel bureaus zich aanbieden op de markt van letselschadeafhandeling. Zij noemen zich letselschade-expert, letselschadespecialist, letselschadebehandelaar of letselschaderegelaar. Wat veel slachtoffers niet weten, is dat deze belangenbehartigers vaak geen juridische kennis in huis hebben. Als hun letselschadezaak vastloopt, moet een letselschade-specialist alsnog een advocaat inschakelen.

Advocaat of letselschadespecialist?

Waar moet je als slachtoffer op letten als je bij een letselschadespecialist aanklopt en niet bij een advocaat? Wolf wijst ons erop dat het beroep van letselschadespecialist niet beschermd is. Ook zijn zij niet, zoals letselschadeadvocaten, gebonden aan het advocaten tuchtrecht.

‘Iedereen kan een bordje met die titel op zijn garage timmeren of zich zo presenteren op het internet’

Dubbel vangen

Volgens Wolf lopen slachtoffers die de markt niet kennen het risico een ‘foute’ belangenbehartiger te treffen. Een ‘foute’ belangbehartiger is bijvoorbeeld een letselschadespecialist die zijn kosten door de aansprakelijke verzekeraar laat betalen en die daarnaast ook van het slachtoffer nog een fors gedeelte opeist van de schadevergoeding.

In de markt wordt dit fenomeen ‘dubbel vangen’ genoemd, vertelt Wolf. Gelukkig zijn er sinds een paar jaar wel door de markt zelf een aantal organisaties in het leven geroepen die proberen het onderscheid tussen de ‘foute’ en ‘goede’ inzichtelijk te maken. De Stichting Keurmerk Letselschade heeft een keurmerk uitgebracht dat voor buitenstaanders duidelijk maakt dat een letselschadespecialist met keurmerk zich aan kwaliteitseisen heeft te houden.

Vaker naar de rechter

Dat laatste jaren stappen steeds meer slachtoffers naar de rechter. Door invoering van de Wet Deelgeschillen is het sinds 5 jaar veel eenvoudiger voor slachtoffers om naar de rechter te stappen. De advocaatkosten van de rechtszaak worden door de verzekeraar van de tegenpartij vergoed. Tot zekere hoogte. Advocaatkosten lopen de afgelopen jaren steeds verder op en sommige verzekeraars weigeren om alle advocaatkosten uit te betalen.

Voor slachtoffers betekent dat soms einde verhaal: zij hebben geen geld meer om te procederen. Een tipgever meldt zich bij ons die door een ongeval een whiplash oploopt en in de financiële problemen raakt na een ongeval. Zijn verhaal lees je binnenkort in ons dossier.

Ben je slachtoffer van een ‘foute’ letschadespecialist? Of wil je reageren? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek