Advocaat: 'Payroll is een schijnconstructie die de werkgever vrij pleit'

maandag 21 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Ambtenaar in payrollconstructie in de problemen na ontslag /

Roul Meijer

editor

@Roul Meijer

maandag 21 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Een tipgever mailt ons met de vraag of we een hoorzitting over zijn conflict met zijn werkgever willen bijwonen. Het gaat om een gemeente-ambtenaar die werkt als bode bij de afdeling publiekszaken. Na een conflict met een leidinggevende kreeg onze tipgiver te horen dat hij kon vertrekken. We gaan langs en horen hoe zijn advocaat uitlegt dat de rechtspositie van zijn cliënt heel zwak is omdat hij jarenlang via een uitzendbureau werd uitbetaald. Hij stelt dat via deze payroll-constructie de gemeente zich niet meer hoeft te verantwoorden.

Samen met zijn advocaat wil hij zijn verhaal uit privacy-overwegingen wel anoniem doen, omdat hij vermoedt dat er meer mensen zijn die hetzelfde mee maken. ‘Dat lijkt me wel wat’ herinnert onze tipgever zich als hij ruim zes jaar geleden de advertentie ziet waarin de gemeente een oproep-bode zoekt voor de avonduren tijdens vergaderingen op het gemeentehuis. ‘Ik moest koffie brengen, stembriefjes halen, kopiëren en bij de borrel een plakkie worst serveren. Ik heb het met veel plezier gedaan.’

Contract via uitzendbureau

Hij krijgt op het gemeentehuis te horen dat het contract via een uitzendbureau loopt. Dat maakt hem dan niet zoveel uit want het is voor hem een mooie combinatie. Twee dagen per week in de bakkerij in het dorp en daarnaast als parttime bode op het gemeentehuis. Bovendien kan hij na een interne sollicitatie ook nog eens 20 uur per week aan de slag op de afdeling publieksvoorlichting. Opnieuw loopt het contract via een uitzendbureau.

Conflict

Dat gaat allemaal goed totdat hij te maken krijgt met een nieuw afdelingshoofd en een conflict met haar krijgt. Onze tipgever kan daarop meteen vertrekken. Dat gaat zo gemakkelijk en zonder problemen omdat hij niet in dienst is van de gemeente maar van een uitzendbureau.

Zijn advocaat is dat met hem eens. Tijdens de zitting legt de raadsman uit dat de gemeente zijn cliënt jarenlang kon inhuren via een uitzendbureau en dat dit de gemeente als werkgever de mogelijkheid zou hebben geboden om het ontslagrecht te ontwijken. 


Geen dossier

‘Er is niet eens een dossier! Dit kan alleen gebeuren omdat zijn juridische positie heel zwak is. De gemeente huurt hem gewoon niet meer in en hoeft op deze manier niets te verantwoorden. Zo ontwijk je het ontslagrecht. Ik ben bang dat mijn cliënt niet de enige is bij wie dit gebeurt.’De advocaat spreekt van een schijnconstructie. ‘Al het werk gebeurde in het gemeentehuis. Zelfs het sollicitatiegesprek. Alles loopt via de gemeente behalve de betaling.’ Volgens hem maakt de gemeente misbruik van dit systeem. Bij iemand die een vaste aanstelling heeft, zou dit niet kunnen volgens de raadsman. Zolang de zaak nog loopt wil de gemeente niet inhoudelijk op deze kwestie ingaan.

Misbruik van het systeem?

Deze zaak en de uitspraken van de advocaat zetten ons aan het denken. Komt dit inderdaad vaker voor? Klopt het dat werkgevers via een payroll-constructie zich niet meer hoeven te verantwoorden en makkelijker mensen kunnen ontslaan? En wordt er op deze manier misbruik gemaakt van het systeem?

Een van de doelen van Wet Werk en Zekerheid is namelijk juist het oneigenlijk gebruik van payrolling voorkomen. We lezen in een memorie van Toelichting daarover het volgende:

‘Kabinet en sociale partners willen eveneens voorkomen dat «driehoeksrelaties» (uitzendarbeid, payrolling, contracting) oneigenlijk worden gebruikt. Afgesproken is dat de relaties in alle gevallen transparant zullen worden gemaakt, zodat er geen misverstand zal bestaan over de positie van de werknemer. Daarnaast zullen de ontslagregels die nu voor payrolling gelden, worden aangepast, waarbij het uitgangspunt is dat de ontslagbescherming van payroll-werknemers gelijkwaardig is aan die van de werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de inlenende werkgever.’

Oproep

Wij zoeken meer mensen die als oproepkracht via een uitzendbureau steeds op tijdelijke basis voor dezelfde werkgever werken en het idee hebben dat ze via schijnconstructies worden onthouden van een vast contract. Word je niet meer ingehuurd na jaren van trouwe dienst als uitzendkracht voor dezelfde werkgever te hebben gewerkt? Mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Roul Meijer

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek