Wet-en regelgeving / Gegijzeld door de overheid

Advocaat Jolanda: ‘De menselijke maat bestaat hier gewoon niet!’

maandag 24 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

struycken /

Ronald Sistermans

Verslaggever

maandag 24 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Advocaat Huib Struycken meldt zich bij ons. Hij behartigt de belangen van Jolanda Schoen die 28 dagen werd gegijzeld, omdat ze haar boetes niet had betaald voor een auto die op dat moment helemaal niet in Nederland rondreed.

Door het werk van de advocaat is Jolanda Schoen inmiddels in het gelijk gesteld door de rechtbank. Maar doordat de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) in hoger beroep is gegaan, staan de torenhoge boetes nog altijd open en zit Jolanda Schoen nu diep in de schulden.

Advocaat Struycken zet zich al jaren in voor mensen die in de problemen komen door boetes van de RDW. Hij heeft felle kritiek op het automatische boetesysteem, waardoor mensen diep de ellende komen door een slordigheid.

Ons onderzoek 'gegijzeld door de overheid' gaat verder. De RDW heeft aangegeven positief te staan tegenover een interview. Morgen verwachten we uitsluitsel.

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het niet-verzekeren van je voertuig. De boetes worden verhoogd, deurwaarders komen langs en na toewijzing van een kantonrechter kan zelfs gijzeling volgen: je komt in de gevangenis. Gijzeling is bedoeld voor mensen die hun boetes niet wíllen betalen, niet voor mensen die dat niet kunnen. Toch worden ook die laatste mensen vastgezet. Wat voor gevolgen hebben deze gijzelingen? De Monitor zoekt het uit.

Alles over dit onderzoek