Advocaat: 'Dit probleem speelt óók in de ziekenhuiszorg'

maandag 26 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

arts_1 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 26 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Ons onderzoek naar tandartsdeclaraties voor het dossier Dokters in de Knel krijgt een nieuwe wending. Eerder lieten we al zien dat onduidelijk is wat er met het geld gebeurt dat zorgverzekeraars terughalen bij zorgaanbieders na declaratiecontroles.

Dan krijgen we een mail binnen van een advocaat in de gezondheidszorg. Deze advocaat verdedigt verschillende zorgaanbieders die met controles van zorgverzekeraars te maken krijgen. In haar mail adviseert ze ons verder te kijken dan tandartsen alleen, want: ‘Dit probleem is niet alleen bij tandartsen aan de orde, maar bij alle zorgaanbieders waar als gevolg van controles declaraties worden teruggevorderd.’

Wat weet de advocaat daarvan? We besluiten naar aanleiding van haar mail met deze tipgever te bellen. Ze wijst ons erop dat het terugvorderen van declaraties door zorgverzekeraars niet alleen bij tandartsen gebeurt. Zo moesten ziekenhuizen vorig jaar tientallen miljoenen euro’s terugbetalen aan de zorgverzekeraar, toen na controles onregelmatigheden in declaraties naar voren kwamen. Door verschillende Tweede Kamerleden, onder wie PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, werd toen de vraag opgeworpen: Wat betekent dat voor de portemonnee van de patiënt? Want via het eigen risico heeft de patiënt, die gebruik heeft gemaakt van ziekenhuiszorg, namelijk meebetaald aan het bedrag dat werd teruggevorderd.

Minister Schippers

De vraag aan minister Schippers vanuit de Tweede Kamer was toen: Komt dat geld dan wel weer bij de patiënt terecht nadat het is teruggehaald? Het antwoord van de minister luidt dat de regering zich ervoor inzet om het geld terug te betalen aan patiënten, maar dat nog niet duidelijk is hóe dat gebeurt: ‘Hiervoor ben ik met partijen, waaronder de zorgverzekeraars, in overleg.’ De advocaat zegt dat zij van haar klanten, zorgverleners dus, hoort dat er in de ziekenhuiszorg nog steeds geen goede oplossing is voor het terugbetalen van met controles teruggehaald geld aan patiënten.

Is dat zo? Komt het ook in ziekenhuiszorg of op andere plekken voor dat er na controles geld bij zorgverzekeraars terecht komt waar de patiënt niks van terug ziet? We vervolgen ons onderzoek naar zorgdeclaraties. Heeft u een tip voor ons, neem dan contact op met de redactie.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek