Advocaat dient klacht in tegen politie Dordrecht voor fotograferen supporters

vrijdag 04 mei 2018 Leestijd: 2 min.

De voetbalsupporters worden door de politie gefotografeerd / Twitter.com/CambuurCulture

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

vrijdag 04 mei 2018 Leestijd: 2 min.

Advocaat Christian Visser diende woensdag een klacht in tegen de politie van Dordrecht, nadat agenten een aantal voetbalsupporters op vrijdag 13 april hebben gefotografeerd. Volgens de supporters en Visser zijn die foto’s onrechtmatig  gemaakt. Een eerdere uitspraak van de Ombudsman uit 2011 lijkt hen te steunen in dat standpunt.

Supporters van SC Cambuur bezochten voor de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht een kroeg in het centrum van de stad. Omdat het geen risicowedstrijd betreft, mochten de supporters uit Leeuwarden met eigen vervoer naar het stadion afreizen. Volgens de Cambuur-fans werd er geen rotzooi getrapt in die kroeg.

Toch sommeerde de politie - die zich buiten de kroeg verzamelde - de Cambuur-fans naar buiten te komen. Daar vertelde de agenten dat zij op zoek waren naar een ‘groep van 70 man harde kern van FC Dordrecht’. De groep in de kroeg was significant kleiner, valt in de verklaring van de supportersvereniging te lezen.

Eenmaal buiten werden foto’s van identiteitsbewijzen en de gezichten van deze supporters genomen door de agenten. Iets wat volgens advocaat Visser niet is toegestaan. ‘De agenten verklaren achteraf dat zij de supporters hiermee uit de anonimiteit willen halen. Maar dat is geen taak van de politie.’

De supporters maakten zelf ook foto’s van het voorval, en plaatsten die op een fan-account op Twitter.

Tweede voorval

De foto van de agent werd vervolgens door andere accounts overgenomen, en een persoon plaatste daaronder de code 1312, wat staat voor ACAB (All Cops Are Bastards). Een supporter van Cambuur is hiervoor een nacht vastgezet in de cel, maar volgens Visser kon niet worden bewezen dat deze persoon achter dat account zat.

Volgens Visser zijn twee dingen fout gegaan: de Cambuur-fan had niet vastgezet mogen worden, en de supporters mochten niet zonder verdenking worden gefotografeerd. En dat laatste punt is precies wat wij in het onderzoek Cameratoezicht willen onderzoeken.

Van de klacht bij de politie verwacht Visser niet veel. ‘Het zelflerend vermogen van de politie schat ik niet zo hoog in. Dus ik vermoed dat we daarna bij de Ombudsman terecht komen.’

De Ombudsman deed in 2011 al een uitspraak in een vergelijkbare zaak. Destijds ging het om supporters bij de wedstrijd Feyenoord - AZ die willekeurig werden gefotografeerd door agenten. ‘De politie mag niet zomaar beeldmateriaal verzamelen en overschrijdt een grens als foto's aan persoonsgegevens worden gekoppeld,’ was de uitkomst van de toenmalige Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Risicosupporters

Ook beantwoorde Kamervragen in 2016 maken duidelijk dat het vastleggen van deze gegevens in proportie moet staan tot de privacyinbreuk, en dat de opgeslagen gegevens ook moeten worden vernietigd zodra ze niet meer nodig zijn.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of de beelden daadwerkelijk zijn vernietigd. Visser vermoedt namelijk dat de foto’s zijn opgeslagen in de centrale database Hooligans In Beeld. Daarin worden zogeheten ‘risicosupporters’ opgeslagen, zodat agenten ze eventueel in de gaten kunnen houden tijdens wedstrijden.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Cameratoezicht
Verkenning Research Opnames Uitzending

40 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Cameratoezicht

Oproep Cameratoezicht

Ben jij wel eens gefotografeerd of gefilmd door agenten, terwijl daar geen geldige aanleiding voor was? Tip ons.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelde...
Alles over dit onderzoek