Algemeen / Heel Holland Zakt

‘Acuut onveilig’ huis na 6 jaar eindelijk hersteld

donderdag 11 april 2019 Leestijd: 1 min.

Willem Kuiper voor zijn gestutte woonboerderij / De Monitor

Silvia Geurts

Redacteur

donderdag 11 april 2019 Leestijd: 1 min.

Enkele weken geleden bezochten we Willem Kuiper in zijn verzakte boerderij. De dag nadat we zijn verhaal publiceerden, ontving hij drie telefoontjes. ‘Heel opmerkelijk. Maar gelukkig zit er eindelijk wat schot in de zaak.’

Kuiper is inmiddels 6 jaar en 13 inspecties verder. Alles kreeg hij in die tijd al te horen over de scheuren in zijn muur. Van schade door mijnbouw tot achterstallig onderhoud en van een ‘niet verhoogd risico’ tot een ‘acuut onveilige situatie’. Inmiddels is het Centrum Veilig Wonen (CVW) eruit: het achterhuis dat op instorten staat, zal hersteld worden.

lees ook: Wachten, wachten, wachten. ‘Die aardbevingen maken je volslagen moedeloos’ dinsdag 12 maart

De oude woonboerderij van Kuiper ligt tussen twee gaswinningslocaties in het kleine dorpje Luddeweer. Het achterhuis van zijn woning wordt al jaren gestut door houten balken en de bakstenen muur vertoont een verticale scheur, die een groot gapend gat van 8 centimeter achterlaat. Hij mag er al een tijdje niet meer komen. Volgens de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) is er namelijk sprake van een acuut onveilige situatie, en dus spande zij afgelopen januari een rood-wit lint.

Maar daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen. Hij kreeg 2 weken geleden te horen dat het achterhuis definitief hersteld en versterkt wordt. Volgens het rapport van het CVW wordt de complete achtergevel vervangen, komen er nieuwe palen in de grond en worden de binnenmuren aangepakt.

We bellen met een opgeluchte Willem: ‘Ik ben hier heel erg blij mee. Ze moeten natuurlijk nog beginnen, dus hoelang ik daar dan weer op moet wachten dat weet ik niet. Maar er ligt in ieder geval een akkoord.’

Hij hoopt zijn achterhuis over een halfjaar weer veilig te kunnen betreden.

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier  in voor de nieuwsbrief. We sturen je dan elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Verkenning

Voor de Groningse waardedaling lijkt de minister met een oplossing te komen. Maar ook in de rest van Nederland dreigt een miljoen huizen te verzakken. Zit jij hierdoor met een onverkoopbaar huis of een waardedaling? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 40 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 21 april 22:20u, NPO2

98 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkt ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek