Aantal uithuiszettingen daalt: heeft Amsterdam de meest effectieve aanpak?

zaterdag 23 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2016-01-23 om 10.41.56 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 23 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Zowel in Amsterdam als in Rotterdam daalde in 2015 het aantal uithuiszettingen. Dat komt omdat woningcorporaties eerder dan voorheen ingrijpen als iemand de huur niet betaalt. Het voorkomt, onder andere, dat mensen (dieper) in de schulden raken.

Als mensen in de schulden raken moeten ze kiezen wat ze wel en niet betalen. De vaste lasten betalen ze vaak zo lang mogelijk, want anders moet je je huis uit. In onze zoektocht voor het dossier: Schulden stuitten we op een Amsterdams project Vroegeropaf. Betaal je twee maanden geen huur, energie of zorgpremie dan gaan de alarmbellen af. De gemeente stuurt dan twee hulpverleners langs je deur.

Volgens de gemeente is het een groot succes. 40% van de groep die open doet kan meteen geholpen worden. Bijvoorbeeld omdat ze niet wisten dat ze recht hadden op een toelage. Om die reden neemt volgens de gemeente het aantal uithuiszettingen al jaren af. Ook in de eerste helft van 2015 zijn die cijfers weer gedaald.

Amsterdam de beste?

Zorgt deze effectieve aanpak van Vroegeropaf in Amsterdam er ook daadwerkelijk voor dat het aantal mensen met schulden in de stad daalt? Dat is ingewikkeld om te bewijzen. Een van de indicatoren waaraan dit is af te lezen is het aantal wanbetalers van zorgpremies. Deze blijken in alle vier grote steden te stijgen (2010-2014). Dus daar scoort Amsterdam niet beter.

We zien toch dat de uithuiszettingen in Amsterdam al jaren dalen. Ook in de eerste helft van 2015 waren dat er 340. Den Haag (geen cijfers over 2015) zag in 2014 wel een stijging. Maar in Rotterdam, vaak gretig naar voren geschoven als een gemeente die mensen aan zichzelf overlaat, zag wél een daling.

grafiekuithuiszettingendef.JPG

(Amsterdams cijfer is geëxtrapoleerd: trend is gebaseerd op cijfers van het eerste half jaar 2015.)

Niet dat iemand twijfelt aan de Amsterdamse aanpak, maar bewijzen dat ze relatief betere resultaten halen vergt meer onderzoek. We vonden nog wel onderstaande grafiek, waaruit blijkt dat Amsterdam de enige constante daling van uithuiszettingen heeft.

1000_0.png

bron: Plan van aanpak Maatschappelijke Opvang, Trimbos Instituut

Landelijke cijfers

Een vergelijkend onderzoek met het beleid van andere gemeenten ontbreekt. Andere gemeenten, ook Rotterdam, doen aan preventie. Maar er moeten verschillen zijn. Als je onderstaande grafiek ziet blijkt dat het aantal uithuiszettingen weliswaar in 2014 (trend gaat wel op en neer) daalde, maar het aantal vonnissen steeg. Dat wijst er op dat méér mensen in de problemen kwamen met huurachterstand in plaats van minder.

grafieklandelijkuithuiszetting_0.JPG

De cijfers waar we nu over beschikken geven enig inzicht, maar we kunnen nog geen duidelijke koploper onderscheiden. We weten dat gemeenten proberen preventief te handelen en dat sommige van deze methodes hun vruchten lijken af te werpen. Beschik jij over meer informatie of ken jij een gemeente waar de zaken nog beter of juist heel slecht zijn geregeld? Mail ons op: tip insturen.

Zondag 24 januari om 22:35 uur op NPO2 zie je onze uitzending over Schulden. Alles over ons onderzoek lees je hier.

Fotocredit: archiefbeeld Dreamstime

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

63 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek