‘Aanpak foute dokters moet beter’

donderdag 16 april 2015 Leestijd: 1 min.

Total Tweede Kamer tijdens debat /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 16 april 2015 Leestijd: 1 min.

Tijdens de betogen van de verschillende partijen in het Kamerdebat over onze uitzendingen was er eensgezindheid: zowel oppositie als coalitie vindt dat de aanpak van foute dokters beter moet. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester: ‘De uitvoering van het BIG-register is niet goed.’

CDA

Elke partij legde net weer een andere nadruk. Zo wil het CDA vooral dat het OM en IGZ beter gaan samenwerken zodat veroordeelde artsen niet ongestoord door kunnen werken na bijvoorbeeld een veroordeling voor een zedendelict.

VVD

De VVD legt de nadruk op informatie-uitwisseling tussen landen over artsen die een beroepsverbod opgelegd hebben gekregen. De partij van minister Schippers van Volksgezondheid wil graag weten welke landen onwillig zijn in het delen van deze informatie.

PvdA en SP

De SP en de PvdA willen beiden weten waarom ons programma en andere media nodig zijn om grote misstanden aan het licht te brengen. Klokkenluiders krijgen blijkbaar geen gehoor bij de inspectie en stappen daarom naar de media. Hoe kan dat, willen beide partijen van de minister weten.

Daarnaast wil dat de PvdA dat er meer gekeken wordt naar het voorkomen van fouten, zoals hoogleraar Sidney Dekker op onze site vorig jaar al betoogde.

Schippers

Minister Schippers erkent dat het systeem nog niet is waar het moet zijn. ‘Maar er zijn veel goede stappen gezet de afgelopen jaren. Dat moeten we een vervolg geven,’ aldus de minister van Volksgezondheid.

Schippers tijdens het debat:

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek