Aanleunwoning geweigerd aan 80-jarigen: woning is 50 euro te duur

vrijdag 09 december 2016 Leestijd: 2 min.

Anita Angevare over ouders die geen zorgwoning kunnen vinden /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

vrijdag 09 december 2016 Leestijd: 2 min.

De ouders van Anita Angevare zijn in de tachtig en wonen zelfstandig in een eengezinswoning in het Noord-Hollandse Obdam. ’Een gevaarlijke situatie zoals ze nu wonen’, vindt Anita. Vorig jaar viel haar moeder van de trap en moest zij voor herstel 6 weken beneden in huis liggen. De zorgen leken voorbij toen haar ouders deze zomer een aanleunwoning werd aangeboden in de buurt. Maar tot hun teleurstelling kwamen zij daar door nieuwe huurregels die in januari werden ingevoerd tóch niet voor in aanmerking. Anita maakt zich zorgen over haar ouders en benadert ons voor het dossier Huurproblemen.

De aanleunwoning is bedoeld voor mensen met een zorgindicatie en die hebben Anita’s ouders sinds vorig jaar. Ook haar vader kampt met gezondheidsproblemen en is niet meer zo mobiel. Hij heeft COPD en heeft een verminderde longfunctie. Anita:

‘Dus toen dat huis aangeboden werd, waren ze erg blij. Een veiliger idee dan waar ze nu wonen’

Anita’s ouders moesten binnen 5 dagen beslissen of ze de woning wilden accepteren en een inkomstenverklaring van de Belastingdienst aanleveren. En toen kwam de domper: hun jaarinkomen bleek te laag voor de woning, die 635 euro per maand kost (kale huur). ‘De zorgverlener die dit huis en complex beheert, heeft het aangeboden. Maar toen bleek dat de verhuurder, De Woonschakel (woningcorporatie, red.), dit niet kon verhuren omdat het in een te hoog segment zit.’

Wat is hier aan de hand?

Volgens de nieuwe huurregels van ‘passend toewijzen’ mogen mensen met een laag inkomen, zoals de ouders van Anita, alleen nog reageren op woningen tot 586 euro per maand. De toegezegde aanleuningwoning ligt echter 50 euro daarboven. Reden voor woningcorporatie De Woonschakel om de woning niet toe te wijzen.

‘Triest’, reageert Anita op de afwijzing van de woningbouwcorporatie. Volgens haar kunnen haar ouders die 50 euro makkelijk betalen. Zij hebben spaargeld en haar broer wil garant staan voor haar ouders. Maar zo werkt het niet. De corporatie moet zich houden aan de regels voor passend toewijzen en kan niet voor iedereen een uitzondering maken, laat Albert Gieling, directeur van woningcorporatie De Woonschakel ons weten.

‘Wij worden als corporatie door een accountant gecontroleerd. Maak je teveel fouten, dan heb je probleem. Dan krijg je corrigerende maatregel vanuit Den Haag.’

Gieling doelt op een boete die de regering kan opleggen als de corporatie te vaak afwijkt van passend toewijzen. De ouders van Anita moeten dus voorlopig blijven zitten waar ze zitten. In de afgelopen maanden is er in Obdam namelijk geen enkele aanleuningwoning vrijgekomen die wél onder de 586 euro ligt. Zij moeten genoegen nemen met een extra trapleuning die wordt aangebracht. Een traplift zit er niet in, want die worden al enige tijd niet meer vergoed.

In de uitzending van zondag 11 december is het hele verhaal van de familie Angevare te zien en van andere ouderen die op zoek zijn naar een seniorenwoning.

Heb je soortgelijke ervaringen als de familie Angevare? Of werk je voor een woningcorporatie en wil je reageren? Mail tip insturen of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1403 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek