Aangifte doen blijft drama

maandag 16 juni 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

maandag 16 juni 2014 Leestijd: 1 min.

Wie aangifte doet bij de politie, komt vaak bedrogen uit. Internetaangiftes gaan verloren, het duurt eindeloos om in een andere plaats aangifte te doen en sommige agenten liegen over de afhandeling van inbraakaangiftes. Politie

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Door de vorming van de Nationale Politie zou het makkelijker moeten zijn geworden om aangifte te doen, maar volgens de inspectie gaat er nog van alles mis.

Internet

Zo adviseert de politie meestal om aangifte te doen via internet, maar voor ernstige zaken - zoals inbraak of geweld - moet een slachtoffer nog wél met een agent spreken. Volgens de inspectie worden internetaangiftes niet goed gecontroleerd, waardoor belangrijke aangiftes verloren kunnen gaan. "Ik heb laatst intern navraag gedaan of er nog wel eens wat met internetaangiftes wordt gedaan, maar er wordt zelfs geen analyse van gemaakt", zegt een politiechef in het inspectierapport.

Ook is het een hels karwei om aangifte te doen in een andere plaats. Doordat de ICT-systemen van de politie niet goed op elkaar aansluiten, moet een agent een aangifte eerst uitprinten en per post naar de regio sturen waar het delict is gepleegd. Daar moet een andere agent de aangifte opnieuw intikken op de computer. Dat zorgt niet alleen voor langere wachttijden voor burgers, maar ook voor onnodig werk voor agenten, stelt de inspectie.

Liegen

Het gaat ook fout bij de afhandeling van aangiftes. Wie slachtoffer is van woninginbraak, moet binnen twee weken worden teruggebeld over de stand van zaken rond de aangifte. Dit blijkt bijna altijd te gebeuren, maar volgens de inspectie liegen agenten hier soms over. Ze zetten een 'vinkje' in het systeem, terwijl ze de aangever helemaal niet hebben teruggebeld.

De aangifteproblemen spelen al langer. Eind vorig jaar zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat 'cultuurveranderingen binnen de politie' nodig zijn. "Dat kost tijd", zei hij.

(Bron: Eindhovens Dagblad)

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek