Aangevallen tipgever verbaasd over vrijlating agressieve buurman: 'Straks gaat hij me weer te lijf met een kapmes!’

maandag 26 juni 2017 Leestijd: 2 min.

ANP-19401208 (2) /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

maandag 26 juni 2017 Leestijd: 2 min.

‘Mijn buurman is veroordeeld voor poging van doodslag met een kapmes op mij. Maar de straf is zo laag dat hij alweer op vrije voeten is!’ Afgelopen week kregen we weer een alarmerende mail van onze tipgever die vorig jaar is aangevallen door zijn verwarde buurman. Zonder duidelijke reden heeft zijn buurman hem aangevallen met een 75 centimeter groot kapmes toen hij zijn fiets wegzette in de gezamenlijke voortuin. Hij kon zich nog net afweren met een pak toiletpapier. Dit redde zijn leven.

Wel liep onze tipgever diepe snijwonden op in zijn vingers (zie röntgenfoto hieronder) en brak hij één van zijn vingers. Afgelopen week kreeg zijn buurman van de rechtbank straf opgelegd; 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. In de praktijk betekent dit dat zijn verwarde inmiddels ex-buurman, alweer vrij rondloopt.

hand gedraaid.jpg

44 messen

‘Hij is onberekenbaar en nu is hij weer op vrije voeten. Zonder dat ik zelfs maar op de hoogte ben gebracht!’ schrijft onze tipgever die anoniem wil blijven uit angst dat hij weer het slachtoffer zal worden. De verwarde ex-buurman toonde namelijk weinig berouw over zijn daad lezen we in het rechtbankverslag.

Volgens het psychiatrische deskundigenrapport was de man verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de aanval. Daarom zijn er wel extra voorwaarden aan zijn straf verbonden; de man moet zich verplicht melden bij de reclassering en hij moet zich ambulant laten behandelen voor zijn stoornis. Hij is dus niet in een instelling opgenomen.

De dader is na de aanval zijn huis kwijtgeraakt en het is bij de redactie niet bekend waar hij nu verblijft. In het rechtbankverslag lezen we dat de man naast het kapmes van 75 centimeter ook nog een handgranaat, munitie en 44 messen in huis had. Overigens worden de messen aan hem teruggegeven. De rest van de wapens is in beslag genomen.

Geen vertrouwen

‘Wat heb ik aan deze rechtszaak en deze straf?,’ vraagt de tipgever zich hardop af als we hem opbellen. ‘Ik heb het gevoel dat het systeem mij geen bescherming biedt. Het is de omgekeerde wereld. Ik heb het gevoel dat ik telkens op mijn hoede moet zijn als ik naar buiten loop. Want ik krijg geen politie mee.’ Onze tipgever heeft het idee dat hij voor zijn eigen veiligheid moet zorgen.

’Je zou kunnen zeggen dat ik een angsthaas ben maar ik weet hoe weinig ze kunnen doen tegen dit soort gevaarlijk verwarde mensen in de samenleving. Mij werd zelfs afgeraden een schadevergoeding in te dienen en het risico niet te nemen. Mijn hele vertrouwen in het systeem is weg. Ik heb geen idee wat die controle van de reclassering of hulpverleners voorstelt.’

Nieuw onderzoek

Het verhaal van onze tipgever roept veel vragen bij ons op. Hoe worden verwarde mensen met een forensische achtergrond eigenlijk begeleid na hun vrijlating? Krijgen zij de zorg die nodig is? Op welke manier worden mensen met een groot risico op geweldsdelicten hulp geboden? En belangrijk: wordt de maatschappij voldoende beschermt tegen herhaling van dit soort gevaarlijke incidenten?

Oproep

Heb jij ervaring met gevaarlijk verwarde personen als hulpverlener, familie of slachtoffer? Kun je ons iets vertellen over de hulp en zorg rondom deze vaak lastige groep personen? Laat het ons weten en mail ons op tip insturen!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek