Aanbod koopwoningen kleinst in Amsterdam en grootst in Wieringerwaard

woensdag 21 september 2016 Leestijd: 1 min.

IMG_20160920_095725 /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

woensdag 21 september 2016 Leestijd: 1 min.

Woningzoekers in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes hebben de minste keuze uit verschillende woningen. Over de afgelopen vier kwartalen hadden potentiële kopers in die wijk gemiddeld 1,4 woningen om uit te kiezen. De meeste keuze aan woningen heb je in Wieringerwaard in de gemeente Anna Paulowna, in Noord-Holland. Daar hebben kopers gemiddeld de keuze uit 187,6 woningen. Het landelijk gemiddelde ligt rond de tien woningen per koper.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft op verzoek van De Monitor voor het dossier Koophuis een lijst samengesteld van wijken waar het aanbod op de woningmarkt het krapst is. Tipgevers die een huis zoeken lieten al weten dat het moeilijk is om in deze tijd een koopwoning te vinden, vanwege de oververhitting in sommige steden: het aanbod is klein en de prijzen zijn hoog. Wij vroegen de NVM om de cijfers zodat we de overhitting landelijk in kaart kunnen brengen.

Amsterdam op kop

Maar liefst zeven Amsterdamse wijken voeren die lijst aan. Op de achtste plek staat de Utrechtse wijk Zuid (Tolsteeg, Hoograven en Lunetten), waar woningzoekers gemiddeld 2,6 woningen hebben om uit te kiezen.

In totaal heeft Nederland 29 wijken waar kopers keuze hebben uit 4 of minder woningen. Deze wijken liggen allemaal in de Randstad, met uitzondering van 5 Groningse wijken, namelijk Oranjewijk, Stadsparkwijk, Korrewegwijk, Herewegwijk en Helpman, en Schilders- en Zeeheldenwijk.

Een wijk waar tussen de 0 en 5 woningen per koper worden aangeboden, definieert NVM als zogeheten verkopersmarkten. Omdat het aanbod klein en de vraag groot is, hebben voornamelijk verkopers voordeel van die markt. NVM beschouwt een markt met 5 tot 10 woningen per koper als een evenwichtige markt.

De wijk met de minst dynamische markt ligt in de provincie Noord-Holland, namelijk Wieringerwaard in de gemeente Hollands Kroon. Daar hebben kopers gemiddeld de keuze uit 187,6 woningen.

Dossier koophuis

Wil je meer lezen over ons onderzoek naar de woningmarkt, kijk dan hier Koophuis. Wil je reageren op bovenstaande of jouw ervaring delen? Dat kan: tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek