80.000 euro uit eigen zak voor Lyme-behandeling

vrijdag 24 maart 2017 Leestijd: 1 min.

Een beet van een teek kan grote gevolgen hebben. Foto: ANP /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 24 maart 2017 Leestijd: 1 min.

Talloze tipgevers in ons dossier De ziekte van Lyme melden ons dat ze veel geld hebben betaald voor de behandeling van chronische Lymeklachten. Zo spraken we eerder met Manon. Zij zegt al zo’n 80.000 euro betaald te hebben voor de behandeling van haar en haar gezin. Terwijl het hele gezin de diagnose Lyme kreeg. Is het terecht dat deze zorg niet vergoed wordt?

Manon werd in 2002 ziek om vervolgens 7 jaar later de diagnose Lyme te krijgen van het commerciële laboratorium Pro Health in Weert. Later werden in een lab in Keulen ook haar man en beide kinderen positief getest op Lyme. Maar geen reguliere arts erkende de diagnoses. Het gezin ging voor de behandeling van de ziekte naar een privékliniek in Amsterdam en draaide zelf op voor de kosten.

‘Nu, 8 jaar later, zijn wij nog steeds in behandeling, bij artsen die we zelf moeten betalen. We hebben al heel veel artsen gehad en behandelingen ondergaan. Deze geven soms wel tijdelijk verbetering, maar zijn geen definitieve oplossing. Al met al heeft ons dit naar schatting zo’n 80.000 euro gekost die wij niet vergoed krijgen.’

Betrouwbaarheid

Manon is niet de enige met dit verhaal. Meerdere tipgevers melden ons dat ze zelf voor de vaak enorme kosten van hun behandeling op moesten draaien, omdat de reguliere artsen de diagnose Lyme van een commercieel lab niet erkennen. Veel reguliere artsen hebben twijfels over de betrouwbaarheid van de testen die bij Pro Health of in Keulen worden gedaan. Ze vermoeden dat mensen dus onterecht positief worden getest op Lyme door deze labs en er dus helemaal geen sprake is van Lyme.

Wij vragen ons af hoe betrouwbaar de tests zijn die door Duitse of Limburgse labs worden gedaan. Is het terecht dat reguliere artsen deze uitslagen vaak niet erkennen? En is het terecht dat mensen daarmee zelf voor de kosten van hun behandeling opdraaien, zoals Manon en haar gezin? Ook willen we graag weten hoe effectief de alternatieve behandelingen zijn die mensen vaak veel geld kosten.

OPROEP

Heb jij zelf je Lyme-behandeling betaald omdat reguliere artsen de diagnose niet erkenden? En ben je daardoor opgeknapt? Of heeft het je juist weinig geholpen? Mail naar demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg De ziekte van Lyme
Verkenning Research Opnames Uitzending

425 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medis...
Alles over dit onderzoek