8 doden per dag door beroepsziekten: ‘Er is te weinig aandacht voor’

vrijdag 20 november 2015 Leestijd: 1 min.

Jan Popma /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 20 november 2015 Leestijd: 1 min.

Jaarlijks overlijden er naar schatting 3000 mensen door beroepsziekten. Is dat veel en wordt er voldoende aan gedaan om dat aantal terug te dringen? Die vragen stellen we in ons dossier Ziek door mijn werk.

Om die vragen te beantwoorden duiken we dieper in de cijfers. We vergelijken het aantal doden in het verkeer en door criminaliteit. In 2014 vielen er 570 dodelijke verkeersslachtoffers en kwamen 144 mensen om het leven door moord en doodslag.

Schermafbeelding 2015-11-24 om 15.23.07.png

Wat zeggen deze cijfers? In ieder geval dat er vele malen meer mensen overlijden door een beroepsziekte dan in het verkeer of door een misdaad. Maar wordt er voldoende aan gedaan om de 8 doden per dag door beroepsziekten terug te dringen? Met die vraag gingen we naar Jan Popma, onderzoeker arbeidsomstandigheden van de Universiteit van Amsterdam.

Popma signaleert problemen die al 30 jaar hetzelfde zijn. ‘Het feit dat er nog zoveel mensen een beroepsziekte oplopen, heeft voor een belangrijk deel te maken dat er te weinig aandacht voor is. En dat er structureel geen aandacht voor is, is een ernstig tekortschieten van de werkgever.’

De onderzoeker ziet dat er meer aandacht voor verkeersdoden en criminaliteit is. Dat komt gedeeltelijk omdat mensen met een beroepsziekte langzaam van de werkvloer verdwijnen en dat de link met het werk vaak niet wordt gelegd. ‘Dat vind ik buitengewoon treurig. Het zou veel hoger op de maatschappelijke agenda moeten komen,' aldus Popma.

Ons onderzoek naar beroepsziekten gaat door. Na twee jaar maken we de balans op in ons langstlopende dossier met onder meer een uitzending op 6 december. Jij kunt ons daar bij helpen. Heb je zelf ervaring met beroepsziektes, als slachtoffer of professional? Laat het ons weten via het tipformulier of via tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek