6,5 Jaar op zoek naar seniorenwoning: ‘Het aanbod lijkt met de dag kleiner te worden’

dinsdag 06 december 2016 Leestijd: 2 min.

Christine en Cornelis van Meurs /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

dinsdag 06 december 2016 Leestijd: 2 min.

Ruim 6 jaar staan Cornelis en Christine van Meurs al ingeschreven voor een gelijkvloerse seniorenwoning in de omgeving van hun kinderen. Maar hun zoektocht naar een woning wordt alleen maar lastiger. Zij meldden zich bij ons voor het dossier Huurdersproblemen. Volgens hen is door een aanpassing van de huurregels sinds 1 januari het aanbod verdwenen ‘als sneeuw voor de zon’. Cornelis is hartpatiënt en heeft een progressieve zenuwaandoening, waardoor het lopen hem steeds moeilijker af gaat. Verhuizen naar een gelijkvloerse woning wordt alsmaar urgenter, omdat hun flat in Heemskerk hoge drempels heeft en niet is aangepast.

Zij willen graag verhuizen naar een geschikte huurwoning in Heemstede en omgeving, waar de dochter van Christine woont. In de buurt dus van kinderen die hen kunnen ondersteunen bij de zorg. En dat is precies wat de overheid van ouderen verwacht sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO): langer zelfstandig thuis blijven wonen, eventueel met hulp van de kinderen. Maar de nieuwe regels van passend toewijzen steken een spaak in het wiel, laten tipgevers Cornelis en Christine van Meurs ons weten.

Wat hen betreft moet het niet te lang meer duren. Christine gaat eigenlijk nooit meer met een gerust hart de deur uit als haar man alleen is. Ook maakt zij zich zorgen hoe het met de verzorging van haar man moet als zij zelf ziek wordt.

'Ik ben afgelopen jaar zelf 2 keer ziek geweest, heb met hoge koorts op bed gelegen en dan hebben we hier een probleem in huis.'

Nieuwe huurregels

Sinds de nieuwe woningwet werd ingevoerd moeten woningcorporaties zich houden aan de regels voor passend toewijzen. Deze nieuwe toewijzingsregels schrijven voor dat ontvangers van huurtoeslag in een relatief goedkope sociale huurwoning moeten worden geplaatst. Cornelis ontvangt AOW en een klein pensioen. Met huurtoeslag kan het stel een woning van circa €650 per maand goed betalen. Alleen, om die huurtoeslag te houden mogen ze sinds dit jaar alleen reageren op woningen met een huur van maximaal €586 per maand. En juist voor die goedkope woningen zijn de meeste gegadigden. Graag zouden zij in het iets duurdere segment van 586 -710 euro reageren. Christine:

‘Heel jammer, dan zie ik een woning staan die een paar tientjes duurder is in huur en die wij best zouden willen huren en die wij ook kunnen huren, maar daar mogen wij dan niet op inschrijven.’

Aanpassingen woning

Christine en Cornelis zijn al eerder bezig geweest om via het WMO-loket in Heemskerk en hun woningcorporatie hun huidige woning aangepast te krijgen. Geen overbodige luxe. Zij wonen in een galerijflat met drempels van een centimeter of 20. Christine: ‘Nou, het is iedere keer weer heel voorzichtig erin en eruit.

Christine en Cornelis hebben geprobeerd een rooster te krijgen zoals voorheen ook bij buren zijn neergelegd om het hoogteverschil met de drempels op te heffen. Christien: ‘Nu zeggen ze ineens: ja, het kost je 4000 euro en laat de buren maar meebetalen ofzo.’ Maar met deze roosters zijn ze er nog niet. Ook binnen in de woning van de familie Van Meurs moeten dure aanpassingen worden gedaan om er te kunnen blijven wonen. Omdat ze ook dichter bij hun kinderen willen wonen is verhuizen wat hen betreft de enige optie.

Chris Schaapman, directeur van woningcorporatie Elan Wonen die woningen aanbiedt in Heemstede en omgeving bevestigt dat door de nieuwe huurregels het woningaanbod voor Cornelis en Christine van Meurs kleiner is geworden. Veel ouderen mogen op basis van hun jaarinkomen alleen nog reageren op woningen tot 586 euro. Schaapman: ‘Daar zijn er niet genoeg van en de vraag is juist in de afgelopen tijd enorm toegenomen. De vijver is kleiner, dat is precies het probleem.’

Werk je voor een woningcorporatie en wil je ook jouw ervaringen met ons delen? Of ben je beleidsmaker en wil je reageren? Mail marjolein.schut@kro-ncrv.nl of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1409 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek