50.000 arbeidsmigranten: hebben we die nodig of toch niet?

vrijdag 08 maart 2019 Leestijd: 2 min.

Het Groenflex Hotel in Wateringen huisvest bijna driehonderd Polen. / ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 08 maart 2019 Leestijd: 2 min.

De afgelopen week haalde D66-leider Rob Jetten het nieuws met de stelling dat er 50.000 arbeidsmigranten nodig zijn om onze economie beter te laten functioneren. Wat is daar nu van waar?

Jetten deed zijn uitspraak in het Algemeen Dagblad. Volgens de journalisten van het artikel zegt hij in het gesprek een aantal keer dat het ‘Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs nog becijferde dat 50.000 werknemers uit andere EU-landen nodig zijn om vacatures in Nederland te vervullen’. Inmiddels reageerde het CBS dat zij niet beweert dat die 50.000 ‘nodig’ zijn. Het CBS heeft alleen maar de demografische trend uit het recente verleden doorgetrokken. Ze voorspelt dat er 50.000 arbeidsmigranten bij komen. Maar doet dat wat af aan de bewering van de D66-leider?

lees ook: ‘Een paar honderd nieuwe mensen in je dorp die de taal niet spreken, geeft een gevoel van overlast’ maandag 04 maart

Jetten heeft natuurlijk een bredere boodschap dan dat getal: de economie heeft werknemers uit het buitenland nodig. Er zijn veel onvervulde banen en er komen alleen al in de zorg duizenden banen aan. Jetten waarschuwt dat als de economie verder aantrekt, er nóg meer mensen nodig zijn. Het CBS is dat wel met hem eens, de economie bepaalt dit immigratiecijfer. Het aantal arbeidsmigranten stijgt bijvoorbeeld pas flink sinds 2014, toen de economie weer groeide en dat heeft bepaald hoeveel Oost-Europeanen komen en gaan.

Goedkope arbeid is de makkelijke weg

De politieke concurrentie zag haar kans schoon. PvdA-leider Lodewijk Asscher nam het op voor Nederlandse werklozen. Die willen graag werken, maar wel tegen fatsoenlijke lonen en onder goede omstandigheden. ‘Het is de makkelijke weg altijd maar goedkope arbeid te willen importeren in plaats van werk te bieden aan mensen hier,' twitterde Asscher. Ook de VVD en de PVV reageren negatief. Geert Wilders begon ook over de Nederlandse werklozen en VVD-kamerlid Dennis Wiersma waarschuwt, weer in het AD, dat die Oost-Europeanen op termijn uitkeringen kunnen krijgen. ‘Daar moeten we niet zo lichtvaardig mee omgaan.’

Over de grens kijken

En zo kreeg Jetten de reactie die hij waarschijnlijk verwachtte: Politieke partijen zijn niet happig op openlijke pleidooien voor meer werkkrachten uit het buitenland.

Toch staat Jetten niet alleen. Werkgevers geven hem groot gelijk. Die staan te springen om personeel en roepen dat al een paar jaar. De ceo van Randstad, de uitzendbureaugigant, riep 2 jaar terug om 80.000 arbeidsimmigranten. Per jaar. Een ander pleidooi kwam afgelopen oktober van Giel Braun, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging. Hij schreef dat alleen Limburg al 10.000 werknemers nodig heeft. ‘We redden het gewoonweg niet met alleen Nederlanders. We zullen ook over de grens heen moeten kijken.’ Blijkbaar kunnen Polen iets wat Nederlandse werklozen niet kunnen of niet doen?

Wij willen meer weten over dit onderwerp omdat we hier een reportage over gaan maken. Weet je er meer over, ga dan naar het tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Arbeidsmigranten
Verkenning Research Opnames Uitzending

33 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Arbeidsmigranten

Deel je verhaal

Heb jij een bedrijf en heb je moeite met het huisvesten van nieuw werknemers? Of verzet je je juist tegen arbeidsmigranten. Of werk je bij een gemeente en moet je dit probleem oplossen? Deel dan jouw verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Werkgevers zeggen dat er veel extra arbeidsmigranten nodig zijn om alle vacatures te vullen. Maar ondertussen kent Nederland nog steeds veel werklozen. En voor de arbeidsmigranten die er al zijn, i...
Alles over dit onderzoek