50 euro betalen om te klagen: een barrière of volstrekt normaal?

zaterdag 23 april 2016 Leestijd: 2 min.

callcenter /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 23 april 2016 Leestijd: 2 min.

Stel je voor dat je schulden hebt en boos bent op je incassobureau. Is het dan normaal dat je 50 euro moet inleggen voordat je klacht wordt behandeld? Dat is waar we op stuiten in de research voor ons dossier Schulden. In de praktijk kan je dat dus overkomen. Tenminste als het incassobureau lid is van de branchevereniging NVI. Is zo’n betaling normaal om ruziezoekers te weren of is het een schandalige drempel?

Als je ontevreden bent over een incassobureau dat lid is van de NVI kan je klagen bij het KIGID. Dat staat voor Klachten Instituut voor Gecertificeerde Incasso Diensten, een onafhankelijk instituut die klachten afhandelt. Jaarlijks komen rond de 275 klachten binnen. Dat is nog gratis.

Veel of weinig klachten

Zijn dat nu veel of weinig klachten? NVI-leden hadden eind 2015 4,2 miljoen incassozaken in behandeling. Verreweg de meeste klachten van de 275 klachten die het KIGID per jaar binnenkrijgt, worden door de incassobureaus opgelost. Ben je toch ontevreden dan rest de Raad van Toezicht. In 2015 kwam dat 13 keer voor.

De Autoriteit Consument en Markt trof in een recent onderzoek in 8% van de brieven ontoelaatbare druk en in 20% onjuiste kosten aan. Dan kan je je afvragen of 13 tot 275 klachten op 4,2 miljoen zaken een reëel beeld geeft van de werkelijke problemen. Zo denkt André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociale Raadslieden/MOGroep er over. Maar Jan Franssen, voorzitter van de NVI, werpt deze gedachte in ons interview verre van zich. Hij stelt dat als je kijkt naar de totale aantallen vorderingen, en wat er dan overblijft waar een klacht uit voortkomt, 'dan mag je als branche rustig zeggen dat door de bank genomen er goed werk wordt afgeleverd'.

We vragen Franssen of hij 13 niet opgeloste zaken van de 4,2 miljoen incassozaken uiteindelijk niet ongeloofwaardig vindt? 'Dan heeft u toch een vooringenomen beeld wat u bevestigd wil zien? Dit zijn toch de feiten? Die zijn verifieerbaar, u kun bij het kigit, de commissie van beroep benaderen.'

Een belangrijk element is dat als je naar de Raad van Toezicht stapt je wel 50 euro moet betalen. Dat noemen ze een depot. Je krijgt het terug als je wint. Klein detail: je wint niet snel. De meeste zaken uit 2015 zijn ongegrond en/of niet ontvankelijk verklaard. Ook hier botst de NVI hard met de Sociale Raadslieden.

Misschien zijn er ook weinig klachten omdat het alleen over de werkwijze van het incassobureau mag gaan, en dus niet over de vraag of de vordering wel terecht is. Daarvoor moet je naar de civiele rechter. Helaas, dat doet bijna niemand. Misschien dat daarom de Autoriteit Consument en Markt ons vertelt dat ze twijfelen over de weerbaarheid van het incassoslachtoffer: 'Ons systeem is dat jezelf als consument moet piepen. Ons onderzoek laat zien dat dat niet gebeurt. Dan kan je je afvragen of het systeem werkt.'

Weet je meer over dit onderwerp, mail naar [tip insturen]. De uitzending over schulden en incassobureaus is aanstaande zondag om 22:35 uur op NPO2.

Uitzending:

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

37 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek