5 spraakmakende momenten uit 100 afleveringen

vrijdag 26 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Dinsdag 30 januari: de 100ste aflevering / De Monitor

Tessa Beijer

Online redacteur

tessa.beijer@kro-ncrv.nl

vrijdag 26 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Teun doet voor De Monitor heel wat bijzondere ontdekkingen. We zetten 5 spraakmakende momenten op een rij.

1. Door een foutje een kind op je naam 

Hans Bekkers mailt ons dat hij 'ineens' een kind op zijn naam heed staan. "Ik was met mijn vrouw bij de notaris geweest en een dag later belde de notaris mij op mijn werk. Hij dacht dat mijn vrouw niets van mijn 'vermeende zoon' mocht weten, maar ik wist er zelf ook niets van!" 

Door een onoplettende ambtenaar in Nijmegen is de administratieve fout ontstaan. Maar herstellen gaat niet zo makkelijk. "Dan klopt het systeem niet meer", krijgt Hans te horen. 

Bekijk hier de uitzending Digitaal doolhof

2. Ben je visueel gehandicapt? Solliciteer als buschauffeur!

Begin 2015 is de participatiewet in werking getreden. Die wet moet ervoor zorgen dat meer mensen met fysieke en psychische beperkingen aan het werk gaan. Een mooi initiatief, maar wij krijgen berichten dat het niet helemaal lekker loopt.

Neem bijvoorbeeld Jeroen uit Utrecht. Hij moet van de gemeente solliciteren en wordt onder andere gevraagd om te solliciteren als verkeersregelaar, buschauffeur en schilder. Maar die banen passen niet bij Jeroen, want hij is visueel beperkt.

Bekijk hier de uitzending Werken met een beperking

3. Gif op bestelling

Hoe moeilijk is zelfmoordpoeder te bestellen op internet? Teun neemt de proef op de som en bestelt een pakketje met het dodelijke gif uit China. Daarmee riskeert hij een boete van 80.000 euro én een gevangenisstraf van vier jaar. 

Teun ontvangt een pakketje, maar hoe weten we zeker dat het daadwerkelijk het giftige poeder bevat? We laten het testen bij TNO.

Bekijk hier de uitzending: Gif op bestelling

4. Een Canta leas je voor dezelfde prijs als een grote Volvo

Hartpatiënt Patricia Vlasman least van de gemeente Amsterdam een Canta, een invalidewagentje, om zichzelf te verplaatsen. Daar is ze erg blij mee: "De Canta stelt me in staat om mijn kinderen van school te halen, vrijwilligerswerk te doen, alles wat een normaal mens kan." Totdat ze van de gemeente een brief op de mat krijgt. 

Bijna 400 euro per vier weken, dat bedrag wordt Patricia geacht te betalen voor het leasen van de invalidewagen. We zijn benieuwd: staat dit bedrag in verhouding tot de Canta? Teun neemt een kijkje bij de autodealer. Hij schrikt van wat hij voor hetzelfde geld kan leasen.

Bekijk hier de uitzending Hulpmiddelen en hulpbehoevenden

5. Worden mensen gek gemaakt door de sociale dienst?

Het kan iedereen overkomen: een burn-out omdat alles even tegenzit. Arend raakt zijn vriendin kwijt en ziet daardoor zijn dochter niet meer. Daarnaast verliest hij ook zijn baan. Hij vraagt een uitkering aan, maar de gemeente wil zeker weten dat hij geen andere inkomsten heeft. 

Hij levert de gevraagde bankafschriften, rekeningen en verklaringen van overschrijvingen aan. Maar de sociale dienst helpt hem naar zijn idee niet, ze willen alleen maar meer formulieren. Ondertussen krijgt hij geen geld en gaat het steeds slechter. Met een zelfmoordpoging tot gevolg.

Bekijk hier de uitzending Sociale dienst

Bekijk hier de 100ste uitzending van de Monitor over het gedrag van de politie op sociale media.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Welke verhaal, onderzoek, fragment of confrontatie is jou het meeste bijgebleven?

We horen graag van ons publiek wat júllie het meest is bijgebleven in 100 afleveringen van de Monitor. Wat is jouw favoriete onderzoek of uitzending en waarom? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Tessa Beijer

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek