5 miljoen mensen kunnen volgend jaar afvallen via basisverzekering

maandag 12 november 2018 Leestijd: 2 min.

fitness les voor 50 plusser / ANP

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

maandag 12 november 2018 Leestijd: 2 min.

Rond deze tijd valt het polisblad van de zorgverzekering weer  bij iedereen in de brievenbus. Hierin is te lezen wat de veranderingen zijn in de basisverzekering voor 2019. Dit jaar is een opvallende verandering te lezen. Er wordt een nieuwe behandeling vergoed: de gecombineerde leefstijlinterventie (de GLI).  

Zo staat er in het polisblad van Interpolis:

‘De gecombineerde leefstijlinterventie is een programma gericht op het verlagen van de gezondheidsrisico's van uw gewicht. Hierbij krijgt u begeleiding bij het verbeteren van uw eetgewoontes, het verhogen van uw bewegingsactiviteit en het vasthouden van deze gewoontes als duurzame gedragsverandering. Dit programma duurt twee jaar.’

Wat is dit voor behandeling en waarom zit het nu in de basisverzekering? We bellen het Zorginstituut. Dit instituut bepaalt of een behandeling in de basisverzekering mag komen. Een woordvoerder vertelt ons dat de gecombineerde leefstijlinterventie gebaseerd is op drie pijlers: voeding, beweging en gedragsverandering. Om gewicht te verliezen en gezonder te gaan leven is het belangrijk om alle drie de factoren aan te pakken, aldus de woordvoerder. Alleen naar een diëtist gaan, werkt niet.

Zorgverzekeraars

Het Zorginstituut heeft al in 2009 het standpunt ingenomen dat de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed zou moeten worden vanuit de basisverzekering. Hoe kan het dat het nu pas in de polis staat? Het Zorginstituut heeft in 2010 gekeken of de GLI ook werd aangeboden. Dit bleek helemaal niet het geval. Dit kwam omdat zorgverzekeraars de zorg niet hadden ingekocht. Het was onduidelijk wat ze moesten inkopen. Het Zorginstituut heeft daarna duidelijker omschreven waar een GLI aan zou moeten voldoen. Dit heeft geresulteerd in een duidelijker programma waardoor de zorgverzekeraars konden gaan inkopen.

Waarom zit deze behandeling in de basisverzekering? Je zou kunnen zeggen dat het een preventieve behandeling is. Mensen met overgewicht zijn niet ziek. En preventie hoort strikt genomen niet in de zorgverzekeringswet thuis. De woordvoerder vertelt dat dit inderdaad klopt maar dat in dit geval een uitzondering is gemaakt: ‘We weten allemaal dat overgewicht en obesitas chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 veroorzaakt. We proberen met de GLI eerder in te grijpen, dus voordat mensen ‘echt’ ziek worden. Je kunt het vergelijken met de 20-weken echo bij zwangere vrouwen. Deze vrouwen zijn natuurlijk niet ziek en hebben geen zorgvraag maar de minister vond het toch belangrijk om deze zorg in de basisverzekering te vergoeden omdat het veel leed (en zorgkosten) kan voorkomen.'

5 miljoen mensen

Nu de GLI ook daadwerkelijk in de polis voor volgend jaar beschreven staat, is het  afwachten hoeveel mensen aanspraak willen maken op deze zorg. Volgens de Zorgautoriteit  (het instituut dat over de kosten en de kwaliteit van de zorg gaat, red.)  komen in Nederland potentieel vijf miljoen mensen in aanmerking. Het budget voor volgend jaar dat door het ministerie van Volksgezondheid is gereserveerd is zesenhalf miljoen, de jaren daarna structureel negen miljoen euro. De kosten van de GLI zijn 780 euro per patiënt voor twee jaar. Simpel gezegd houdt dit in dat iedere huisarts één tot twee patiënten per jaar mag doorsturen. 

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. Dan stuur ik je elke twee weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

632 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Obesitas

Oproep

Wat houdt deze gecombineerde leefstijlinterventie in? Op welke manier worden patiënten geholpen om een levenslange gedragsverandering te bewerkstelligen en gewicht te verliezen? Bent u hierbij betrokken? Als leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Odette Joosten Verslaggever

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Lees verder
@odettejoosten

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek