4 manieren waarop je door cameratoezicht in de problemen kunt komen

donderdag 01 juni 2017 Leestijd: 2 min.

ANP-8125441_0 /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

donderdag 01 juni 2017 Leestijd: 2 min.

Op bijna elke straathoek in grote steden vind je er eentje, en ze registreren alles wat je doet: beveiligingscamera’s. Je kijkt er niet meer vreemd van op zodra je wordt gefilmd, omdat elke telefoon tegenwoordig over een filmcamera beschikt. Maar zijn beveiligingscamera’s echt een zegen, of kun je ook (onterecht) in de problemen komen door cameratoezicht? Wij hebben vier mogelijkheden op een rijtje gezet.

1. Onterecht aangehouden

Veertien uur achter slot en grendel in een politiecel: Het overkwam Emiel Cauberg twee jaar geleden. De destijds 15-jarige jongen vierde carnaval in Maastricht en was gekleed in een roze varkenspak. Hij had alleen de pech dat iemand in dezelfde outfit een EHBO’er mishandelde.

Op basis van de camerabeelden zette de politie de jongen 14 uur vast. Zijn ouders, die ook carnaval vierden, konden niet worden bereikt. Tegenover 1Limburg verklaarden zij behoorlijk geschrokken te zijn. “De hele situatie heeft een behoorlijke impact op onze zoon. Hij wist niet wat hem overkwam.”

2. Oneigenlijk gebruik

Soms heb je wellicht wel iets verkeerd gedaan, maar er is een belangrijke regel op het gebied van cameratoezicht: de beelden mogen alleen gebruikt worden voor het doel waar de camera oorspronkelijk voor is geplaatst. Een goed voorbeeld daarvan komt uit 2006 in Apeldoorn.

Een vrouw kreeg een boete vanwege foutparkeren. Omdat zij geen enkele agent in de buurt zag, ging zij verhaal halen op het politiebureau. Daar hoorde ze dat de camera’s die bedoeld zijn om uitgaansgeweld tegen te gaan, ook worden gebruikt om verkeersovertredingen te beboeten. En dat mag niet, volgens het College Bescherming Persoonsgegevens.

Een vergelijkbaar geval vond plaats in 2012. De gemeente Nijmegen probeerde met verborgen camera’s bijstandsfraudeurs te achterhalen. Verborgen camera’s werden op de voordeur van een mogelijke fraudeur gericht om te kijken of hij/zij de boel aan het oplichten was. Later werd door de Centrale Raad van Beroep uitgesproken dat die maatregel niet is toegestaan.

3. Bespied door je werkgever

Misschien vertrouwt je werkgever jou en je collega’s niet helemaal. Het plaatsen van een camera lijkt dan een eenvoudige manier om de boel in de gaten te houden. Het is echter niet zomaar toegestaan om personeel te bespieden.

Niet elke medewerker weet precies wat zijn of haar rechten zijn. En via Rechtspraak.nl kun je al snel 56 zaken vinden waarin iemand een zaak heeft aangespannen nadat die persoon onterecht is ontslagen op basis van camerabeelden.

4. Misbruik van beelden

Ten slotte zijn er verhalen bekend van misbruik van gegevens door autoriteiten. Sowieso weet je zelden of je camerabeelden goed beveiligd worden opgeslagen. In sommige gevallen neemt simpelweg nieuwsgierigheid de overhand ten koste van professionaliteit. Want wie komt er achter als je even een kijkje neemt naar gegevens waar je niet naar mag kijken?

Meer dan tweehonderd agenten kwamen daar in 2005 achter toen ze een kijkje wilden nemen in het onderzoek naar voetballer Robin van Persie. Zij kregen geen inzage in het dossier, maar hun namen werden wel geregistreerd een aangeschreven door de korpschef.

Bij cameratoezicht ligt een dergelijk incident ook op de loer. Daarom willen wij graag weten of jij meer weet van mogelijke lekken van dit soort beelden.

Oproep

Wij willen graag weten of jij wel eens in de problemen bent gekomen door cameratoezicht.

  • Ben jij onterecht aangehouden of vastgezet op basis van camerabeelden?
  • Ben jij door je werkgever bespied tijdens het werk?
  • Ben jij het slachtoffer geweest van misbruik van cameratoezicht?

Dan horen wij graag van je. Mail jouw ervaring naar tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Cameratoezicht
Verkenning Research Opnames Uitzending

40 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelde...
Alles over dit onderzoek