4 dingen die je niet weet over bevallen in Nederland

donderdag 16 november 2017 Leestijd: 2 min.

Baby op de negenmaandenbeurs (ANP) / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

donderdag 16 november 2017 Leestijd: 2 min.

Ons onderzoek naar Bevallen in Nederland brengt ons in alle uithoeken van de geboortezorg. Daar horen we veel dingen die voor ons nieuw zijn. Deze vier inzichten willen we jullie niet onthouden:

1) Bij een ‘gewone’ ziekenhuisbevalling krijg je geen medische bewaking

De ziekenhuisbevalling lijkt met de jaren populairder te worden, maar biedt slechts schijnveiligheid als je denkt dat je dan medisch bewaakt wordt. Wanneer je niet medisch bent, beval je ook in het ziekenhuis namelijk gewoon onder verantwoordelijkheid van je verloskundige die (vooralsnog) geen pijnstilling kan geven en geen ctg kan aansluiten om het hartje van de baby in de gaten te houden. Dat betekent niet dat het onveiliger is, maar wel dat er alsnog een overdracht plaats moet vinden als de situatie medisch wordt.

2) De steriel waterinjectie zou simpele en veilige pijnstilling zijn, maar wij krijgen het (bijna) niet

Van de Patiëntenfederatie Nederland horen we over het bestaan van Steriel waterinjecties (SWI): een pijnbehandeling voor barende vrouwen die veilig en doeltreffend schijnt te zijn en in een paar ziekenhuizen voorhanden is. ’Omdat water geen medicatie is en er geen monitoring van de moeder of het kind nodig is, kan het ook thuis worden toegepast,’ lezen we over SWI op de site van de KNOV. Simpele en veilige pijnstilling dus… Hoe zit dat? Waarom weten wij hier niks van?

‘Heel kort samengevat: omdat verloskundigen niet wettelijk bevoegd zijn om steriel water voor te schrijven,’ vertelt Anne Mooij van de Patiëntenfederatie. ‘Het zit niet in hun pakket, en om het wel in hun pakket te krijgen moet de wet veranderd worden.’ Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft over die uitbreiding een negatief advies uitgebracht aan de minister, meent Mooij. Wel heeft het ZIN toegezegd dit advies te heroverwegen wanneer de KNOV, de Patiëntenfederatie en de NVOG samen onderzoek doen naar deze methode in Nederland. Mooij: ‘Maar de NVOG is na lange tijd afgehaakt omdat het geen prioriteit kon geven aan dit onderzoek.’ 

3) Verantwoorde thuisbevalling? Binnen twintig minuten in het ziekenhuis

We vroegen 1200 verloskundigen bij welke rijtijd naar het ziekenhuis met eigen vervoer zij een thuisbevalling verantwoord vinden. De meeste verloskundigen (72%) vinden dat je er met twintig minuten wel zou moeten zijn. 23% procent van hen zegt dat dertig minuten ook nog wel kan. Goed om in je achterhoofd te houden bij het opstellen van je bevalplan. 

4) In Nederland zouden meer baby’s doodgaan dan in vergelijkbare Europese landen: maar klopt dat wel?

Het is niet zo’n leuke afsluiter, maar we doen het volgens de laatste cijfers op Europese schaal niet zo goed als het gaat om babysterfte. De cijfers dalen wel, maar we zitten nog steeds in de middenmoot ten opzichte van landen die qua gezondheidszorg met ons te vergelijken zijn, zoals Finland en Zweden, horen we tijdens ons onderzoek. Het zou gaan om een paar honderd baby’s per jaar die in Nederland meer overlijden. Over de cijfers en registratie is veel discussie, en van de oorzaak krijgen we tot nu toe geen eenduidig beeld: de een denkt dat het komt door ons geboortesysteem waarin nog beter samengewerkt zou moeten worden. De ander zegt: veel van die sterfte vindt plaats voor de 28ste week en het ligt aan onze cultuur; wij voldragen bijvoorbeeld baby’s waarvan we al weten dat ze het niet zullen halen, en die keuze maken ouders in andere landen niet. Goed om verder te onderzoeken dus.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Bevallen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Bevallen in Nederland

Verkenning

We gaan verder met ons onderzoek. Weet je hier meer over? Tip ons!

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 19 november 22:40u, NPO2

61 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een zieke...
Alles over dit onderzoek