39.000 verlies door foute taxatie: ‘Ik voel me opgelicht door de woningcorporatie’

vrijdag 30 september 2016 Leestijd: 3 min.

Guido.Rugenbrink /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 30 september 2016 Leestijd: 3 min.

‘Ik heb 39.000 euro verloren. Omdat mijn appartement in 1 jaar tijd 26 procent in waarde zou zijn gedaald. Ik voel me echt opgelicht.’ Aan het woord is Guido Rugenbrink die in 2012 een Apeldoorns appartement kocht van woningcorporatie De Woonmensen met de Koopgarant-regeling. In ons onderzoek ‘Koophuis’ krijgen we meerdere tips van mensen die ooit een woning hebben gekocht op die manier.

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting moet aan het einde van de rit wel worden terugbetaald. Op het moment dat een bewoner zijn woning wil verkopen, koopt de woningcorporatie de woning terug tegen de dan geldende marktwaarde. Op de site van Stichting Opmaat, die licenties uitgeeft voor Koopgarant staat: ‘Koopgarant is er om koopwoningen voor een grotere groep mensen betaalbaar en minder risicovol te maken.’ Klopt dit wel?

Waardedaling

Meerdere tipgevers hebben namelijk een andere ervaring met Koopgarant. Er is een groot verschil tussen de aankoopwaarde en de verkoopwaarde van hun huis: bij verkoop blijven ze met een restschuld zitten, soms van wel tienduizenden euro’s. Wat is hier aan de hand? Ligt dit aan de markt en zijn hun woningen eenvoudigweg in waarde gedaald? Of speelt hier meer?

De taxateurs die de aankoop- en verkoopwaarde van Koopgarant-woningen bepalen, worden aangesteld door de woningcorporaties. Onze tipgevers hebben het idee dat de woning bij aankoop aan de hoge kant is getaxeerd en/of bij de verkoop juist aan de lage kant. Daardoor ontstaan het grote tekort bij verkoop.

‘Ik voel me opgelicht’

Guido is één van onze tipgevers. Hij heeft in 2012 een nieuwbouwappartement gekocht in Apeldoorn met de Koopgarant-regeling. De aankoopsom werd vastgesteld op basis van een waardebepaling door een taxateur, aangesteld door de woningcorporatie. Guido krijgt ‘korting’ op de koopprijs die hij bij verkoop zal moeten terugbetalen. Nog geen twee jaar later wil Guido de woning verkopen en hij benadert de woningcorporatie. Die stuurt een taxateur langs en tot zijn grote schrik is de marktwaarde van de woning ineens sterk gedaald: met maarliefst 26%.

26% tegen 6,4 %

Guido: ‘Ik zette direct vraagtekens bij het taxatierapport en heb daar ook een uitgebreide brief over geschreven aan de woningcorporatie. De woningcorporatie verwees naar de taxateur, maar de taxateur zei: dit is nou eenmaal de marktwaarde.’ Uit cijfers van het Kadaster die wij hebben opgevraagd blijkt dat appartementen in Apeldoorn in dezelfde periode (2012-2014) gemiddeld 6,4 % in waarde zijn gedaald.

Guido dacht in eerste instantie dat de taxatie bij de terugkoop veel te laag was. ‘Maar ik denk nu dat de eerste taxatie veel te hoog was. Dat ik de woning dus voor een veel te hoge prijs heb gekocht.’

Netto verlies: 39.000 euro

Uiteindelijk heeft Guido zijn verlies genomen en heeft hij de woning terug verkocht aan de woningcorporatie. Zijn waardeverlies en daarmee ook zijn restschuld bedraagt 39.000 euro. Een frustrerend groot bedrag. Ook vindt hij dat hij nooit een bevredigend antwoord heeft gekregen van de woningcorporatie. Guido: ‘Zij zeggen dat de taxateur de expert is en dat die nu eenmaal de marktwaarde heeft vastgesteld.’

Fout taxatierapport

Woningcorporatie De Woonmensen zegt in reactie op het verhaal van Guido dat Apeldoorn nu eenmaal een ‘grillige appartementenmarkt kent’. Dat zou de enorme waardedaling in korte tijd verklaren. Als we vervolgvragen stellen, krijgen we ineens een ander antwoord. Het blijkt dat de corporatie een verouderd taxatierapport uit 2011 heeft gebruikt bij de verkoop, terwijl de aankoop door Guido in 2012 was. De Woonmensen: ‘Doordat in de betreffende periode sprake was van een waardedaling, heeft er hoogstwaarschijnlijk een te hoge waarde ten grondslag gelegen aan de uitgifte van Koopgarant voor zijn woning.’

‘Koopgarant? Ik zou zeggen: Afschaffen’

Guido heeft dus zeer waarschijnlijk teveel betaald voor zijn huis, omdat er gerommeld is met de taxatiewaarde. Of hij nu geld terug gaat krijgen, is nog onduidelijk. Komt dit vaker voor? Via Twitter komen we in contact met makelaar en taxateur Marc Eerden. Hij kent de Koopgarant-regeling omdat hij als makelaar weleens mensen spreekt die een Koopgarant-woning hebben of hadden.

Eerden: ‘De ervaring leert dat mensen als ze de oude woning gaan verkopen eruit komen met een behoorlijke restschuld.' Ik vind dat de taxatiewaardes die daarvoor worden opgeschreven, erg uit elkaar liggen.’ Eerden heeft het idee dat woningcoöperaties en taxateurs onder één hoedje spelen. Hij denkt dat taxateurs bij het taxeren van een Koopgarant-woning in opdracht van de woningcorporatie worden gestuurd om een hoge of juist een wat lager taxatiewaarde op te schrijven.

Eerden: ‘Een Koopgarantregeling is heel vernuftig opgesteld door de woningcorporatie, maar het komt er gewoon op neer dat er eigenlijk over de rug van de koper, een hoop geld wordt verdiend.’

Eerden vindt dat Koopgarant haaks staat op de zorgplicht die banken hebben. Zij gaan namelijk mee in de regeling, terwijl volgens Eerden de Koopgarant-regeling misleidend is. 'Mensen denken dat ze een korting krijgen op de koopprijs, terwijl het in werkelijkheid een uitgestelde betaling is: de'korting' moet aan het einde weer terug worden betaald. Banken zouden daar veel kritischer op mogen zijn, wat hem betreft. Als we hem vragen wat er moet gebeuren met Koopgarant, zegt Eerden: ‘Ik zou zeggen: afschaffen.’

Oproep

Heb jij ook ooit een woning gekocht met de Koopgarant-regeling? Of ben jij op een andere manier betrokken bij Koopgarant? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek