35 voetbalvelden aan zonnepanelen voor duurzame friet

zondag 14 april 2019 Leestijd: 1 min.

Zonnepark Welschap / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zondag 14 april 2019 Leestijd: 1 min.

‘Naturisten willen rust, geen duurzame patat’, kopt Trouw in april. Het gaat over een conflict in Hellevoetsluis waarbij frietfabriek Farm Frites samen met de gemeente tegenover omwonenden staan. De geplande aanleg van een zonnepark en een nieuwe weg stuiten op bezwaren. Omwonenden vrezen onder meer voor de toekomst van hun naturistencamping.

Ook op onze redactie komt er een tip binnen over Farm Frites. In een gebiedsvisie van de gemeente Hellevoetsluis staat het plan: er moet een 25 hectare (35 voetbalvelden) groot terrein voor zonnepanelen naast de Farm Frites-fabriek komen en een ontsluitingsweg voor de fabriek: de zogenaamde ‘patatweg’. Deze laatste gaat in de gebiedsvisie van de gemeente dwars door een naturistencamping en het perceel van een veehouder. En dus is er verzet tegen zowel de weg als tegen de zonnevelden.

Maar Farm Frites wil graag verduurzamen, zo laat een woordvoerder aan NRC weten.

In eerste instantie móest de fabriek dat zelfs. Minister Wiebes (Klimaat) gaf alle industriële grootverbruikers de opdracht om voor 2022 te stoppen met Gronings gas. Dat verzoek is echter sinds december 2018 van tafel: het zijn nu nog maar 9 bedrijven die hiertoe worden verplicht. Farm Frites spreekt daarom ook niet meer van een ‘verplichting’ uit Den Haag.

Het bedrijf zou zich als ‘grootverbruiker van energie’ wel graag willen committeren aan het Klimaatakkoord, zo staat in NRC: ‘Bovendien, als Farm Frites niet verduurzaamt, kunnen hoge CO2-kosten negatieve gevolgen hebben voor haar concurrentiepositie.’ Het zonnepark zou straks goed zijn voor de helft van Farm Frites’ energiebehoefte.

Wij vragen ons af wat het plan om van het Groningse gas af te gaan betekent voor bedrijven en omwonenden. Volgens tipgevers wordt dit als gelegenheidsargument gebruikt door bedrijven die andere (al bestaande) plannen er doorheen willen drukken.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Burger versus Overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

Burger versus Overheid

Research

Deel jouw ervaring 13 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 07 april 22:40u, NPO2

136 tips

ontvangen

Veiligheid en handhaving / Burger versus Overheid

Oproep

Ken jij bedrijven die van het Groningse gas af willen geraken en waarbij de plannen op verzet stuiten van de omgeving? Werk jij zelf bij een bedrijf dat moet verduurzamen en ervaar je weerstand van de buren? Laat het ons weten en vul het tipformulier in.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: je komt er opeens achter dat de overheid plannen heeft met de grond waar jouw huis op staat en nog wel voor ondergrondse ‘gifbuizen’. Het overkomt i...
Alles over dit onderzoek