33.000 mensen kunnen niet op tijd bij spoedeisende hulp terecht

woensdag 26 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2016-10-26 om 14.12.53 /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

Marije Rooze

Developer

Marije.Rooze@kro-ncrv.nl

woensdag 26 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Voor 33.095 Nederlanders staan spoedeisende hulpafdelingen (SEH's) te ver weg om op tijd te kunnen arriveren. In de gebieden waar deze personen wonen doen zij er langer dan de wettelijk vastgelegde 45 minuten over om door een ambulance te worden opgepikt, en vervolgens op een Spoedeisende Hulp (SEH) te komen. Dat blijkt uit cijfers die De Monitor voor het dossier Spoedzorg van het RIVM heeft ontvangen.

Van de ruim 33.000 personen wonen er 23.950 op de Waddeneilanden en 9.145 op het vasteland. Op de Waddeneilanden is in de meeste gevallen een ambulancehelikopter of speciaal vervoer over het water geregeld.

De dekking op Terschelling is op papier het slechtst. Ambulances vertrekken daar vanaf het eiland, maar moeten via een veerpont naar Zorggroep Noorderbreedte in Leeuwarden. Sinds begin dit jaar is daar een ambulancehelikopter om spoedgevallen te vervoeren.

De langste ambulancerit op het vasteland wordt gemaakt in het postcodegebied 1795, in de Brabantse gemeente Baarle-Nassau. Daar duurt de reis van de standplaats naar het Amphia Ziekenhuis Molengracht in Breda 55,4 minuten.

De kortste reis duurt volgens het RIVM 8 minuten. Die rittijd wordt in 26 postcodes gehaald, en daarbij gaat het telkens om postcodes waar ook een ziekenhuis met SEH is gevestigd.

De postcode waar geen ziekenhuis is gevestigd met de kortste rittijd, is 4002 in Tiel. Daar doet een ambulance er gemiddeld 9,4 minuten over om van de standplaats naar Ziekenhuis Rivierenland te komen.

Specialisaties en SEH-stop

In deze analyse van het RIVM is er geen rekening mee gehouden dat niet elke SEH alle specialisaties in huis heeft. Voor specifieke ingrepen moet soms alsnog naar een ziekenhuis verderop worden uitgeweken.

Daarnaast wordt bij extreme drukte soms een zogeheten SEH-stop ingevoerd. Een ziekenhuis neemt dan tijdelijk geen patiënten op vanwege een tekort aan capaciteit.

Zondag 30 oktober is om 22:35 op NPO2 te zien wat de gevolgen zijn van de toegenomen drukte op de SEH's. In de uitzending blijkt dat met name ouderen vaak uren moeten wachten op eerste hulp.

Hoe snel zijn ambulances in jouw postcode?

De Waddeneilanden hebben over het algemeen een slechte dekking, maar in die gebieden is vaak een alternatief geregeld om op tijd in het ziekenhuis te zijn. Verder is de dekking vooral slecht aan de randen van Nederland. Vooral in het noorden, delen van Brabant en Zeeland doet een ambulance er structureel te lang over om een SEH te bereiken.

Het RIVM heeft voor De Monitor een aantal scenario's uitgewerkt. Hoe wordt de bezorgtijd per postcodegebied beïnvloed door de sluiting van een ziekenhuis?

Oproep

Woon jij in een regio waar ambulances structureel te laat bij een SEH zijn? Of heb je tips over de drukte op spoedeisende hulp voor ons dossier Spoedzorg? Mail demonitor@kro-ncrv.nl of gebruik het tip formulier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek