3 succesverhalen uit 100 afleveringen van De Monitor

donderdag 25 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Oppasoma verscheurt acceptgiro van 34.000 euro / De Monitor

Tessa Beijer

Online redacteur

tessa.beijer@kro-ncrv.nl

donderdag 25 januari 2018 Leestijd: 2 min.

De 100ste aflevering van De Monitor komt eraan. Tijd om terug te blikken op memorabele momenten. We zetten drie succesverhalen op een rij.

1. Huiseigenaren krijgen gezamenlijk 1 miljoen euro terug van de woningcorporatie

‘We zijn Oudhollands een oor aangenaaid,' vertelt één van de bewoners over de koop van zijn appartement in Apeldoorn. Hij kocht samen met 30 andere eigenaren via de Koopgarant-regeling een appartement van woningcorporatie De Woonmensen. Volgens de bewoners zijn de woningen veel te duur aan hen verkocht.

Na onze berichtgeving, start De Woonmensen een onderzoek. En wat blijkt? De bewonders hadden gelijk. Ze hebben gezamenlijk naar schatting 1 miljoen euro teveel betaald voor de 31 appartementen.

Lees ookTipgevers krijgen gelijk: 1 miljoen euro teveel betaald voor Koopgarant-woningen

2. Oppasoma Diane hoeft haar boete  niet te betalen

Diane van Aalderen, de inmiddels ex-schoonmoeder van rapper Lange Frans, schrikt zich 'het lazarus' als ze ineens een acceptgiro van €34.000 euro van de gemeente Amsterdam op de mat krijgt.

Diane zit in de bijstand en mag van de gemeente niet op haar kleinkinderen passen, volgens de gemeente is dat 'op geld waardeerbare arbeid'. Ze krijgt weliswaar geen geld voor het oppassen, maar het is werk waarvoor Diane wel geld zou kúnnen krijgen.

Het verhaal van oma Diane roept veel verontwaardiging op en de landelijke politiek onderneemt direct actie. Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid voor de SP, dient een motie in om dit aan te pakken. Ook de gemeente Amsterdam komt in beweging en oordeeldt dat Diane geen boete hoeft te betalen voor het oppassen op haar kleinkinderen.

Lees ookOppasoma verscheurt acceptgiro van 34.000 euro

3. Gemeente Amsterdam verscherpt inschrijfeisen

Tipgever Judith Prent mailt ons als ze plotseling een vreemde huisgenoot heeft. Een dakloze vrouw heeft zich op het adres van Judith ingeschreven en probeert op die manier toeslagen binnen te halen. Gelukkig komt Judith er op tijd achter, ze krijgt een brief van de Belastingdienst waarin staat dat ze een nieuwe DigiD heeft aangevraagd. Judith grijpt direct in en voorkomt daarmee de fraude.

We krijgen veel tips over problemen met deze zogenaamde spookbewoners. Om deze kwestie onder de aandacht te brengen, schrijft Teun zich in op het adres van Ronald Plasterk, destijds de minister van Binnenlandse Zaken. Dat lukt moeiteloos, bij de inschrijving hoeft Teun geen enkel bewijs te leveren of hij daar ook werkelijk woont.

In antwoorden op de raadsvragen die na onze verhuisactie worden gesteld, schrijft het Amsterdamse college dat de procedure van digitale inschrijving op een adres gewijzigd wordt. ‘Het nieuwe uitgangspunt is dat van iedere verhuizing een bewijsstuk moet worden overlegd, waaruit het juiste adres blijkt,' aldus toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan, namens het college.

Lees ookGemeente Amsterdam verscherpt inschrijfeisen na illegale verhuizing De Monitor

Bekijk hier de 100ste uitzending van de Monitor over het gedrag van de politie op sociale media.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Welke verhaal, onderzoek of fragment is jou het meeste bijgebleven?

We horen graag van ons publiek wat júllie het meest is bijgebleven in 100 afleveringen van de Monitor. Wat is jouw favoriete onderzoek of uitzending en waarom? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Tessa Beijer

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek