23 veiligheidsregio’s over beroepsziekten

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 2 min.

Brandweer liggend_1 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 2 min.

Voor het dossier Ziek door mijn werk spreken we met verschillende commandanten over beroepsziekten bij de brandweer. Omdat de Nederlandse brandweer is opgedeeld in 25 veiligheidsregio’s – met elk hun eigen visie en beleid – zijn we benieuwd hoe zij hun werknemers extra tegen de gevaren van rook (gaan) beschermen.

Vragenlijst

We stellen een vragenlijst op en doen een rondgang langs de 25 regio’s. 23 veiligheidsregio’s vullen de vragenlijst in. Hoe gaan ze om met beroepsziekten? Wat weten ze van de gevaren van rook? Voeren ze de zogenaamde 'quick-wins' die in Amsterdam ingevoerd zijn uit? Of zijn ze van plan om dat te doen? En hoeveel van de kazernes zijn er in hun regio geschikt voor het schonere werken? Weten ze überhaupt hoeveel mensen er ziek geworden zijn door het brandweerwerk?

Weinig cijfers en meldingen van beroepsziekte

Wat opvalt is dat er geen tot weinig cijfers bekend zijn over werknemers die een beroepsziekte hebben opgelopen in de afgelopen 10 jaar. Op dit moment zijn er bij de 23 veiligheidsregio’s die de enquête hebben ingevuld totaal 9 medewerkers met een (mogelijke) beroepsziekte bekend. Het gaat dan vooral om brandweerlieden met PTSS of andere psychische klachten. In ieder geval zijn 3 van die 9 bekende gevallen gemeld bij het Nederlands Centrum voor beroepsziekten.

Een verschil met de in totaal 31 gevallen die het Nederlands Centrum van Beroepsziekten ons eerder meldde. Er worden verklaringen gegeven voor de afwezigheid van de cijfers. Zo is de brandweer in de afgelopen jaren overgegaan van een gemeentelijke naar een regionale organisatie. Sommige veiligheidsregio's bestaan nog maar 1 of 2 jaar en hebben - naar eigen zeggen - daardoor geen zicht op de cijfers van voor die tijd.

Geen officiële beroepsziekten bij de brandweer

Ook stellen sommige regio’s dat er geen officiële beroepsziekten zijn vastgesteld voor de brandweer en dat er nog veel onduidelijkheid is. Eerder meldden we al dat Brandweer Nederland momenteel onderzoekt of het mogelijk is om bepaalde ziekten bij brandweerpersoneel officieel erkend te krijgen. Een van de regio’s merkt op dat het vaststellen van een beroepsziekte in ieder geval nu nog een lastig en complex proces is: ‘Het moeilijke is om te bepalen of iets een beroepsziekte is. Tot voor kort was niet bekend dat bepaalde soorten van kanker vaker voorkomen bij brandweermensen, wanneer meld je dan iets als een beroepsziekte?’

Gegevens oud-medewerkers

Een andere regio stelt vast: ‘Het is niet altijd mogelijk om een (directe) relatie te leggen tussen een ziekte en het beroep dat iemand uitoefent. Vaak gaat er een lange termijn overheen voordat een ziekte zich openbaart. Een medewerker kan dan uit dienst zijn en hoeft geen link met het voorgaande beroep te leggen.’ Commandant Elie van Strien van Amsterdam-Amstelland riep eerder al op om juist hierom ook actief contact te zoeken met oud-werknemers om op die manier een beter beeld te krijgen van de gezondheidsrisico’s bij de brandweer. We leggen de overige veiligheidsregio’s voor of zij dit voorbeeld willen gaan volgen. Hier zijn de regio’s het nog niet over eens, de meesten hebben nog geen standpunt, willen onderzoek afwachten of wachten op landelijk beleid.

Alle regio’s laten ons overigens wel weten de gezondheid van hun personeel uiterst serieus te nemen en zijn op verschillende manieren (werkgroepen arbeidshygiëne, reinigingsprotocollen, veiligheidsfunctionarissen, voorlichting en bewustwording) bezig met het thema beroepsziekten.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek