'23 miljoen broden weggooien? De wereld is echt bizar'

maandag 29 mei 2017 Leestijd: 2 min.

teun brood _7 /

Eva Kiemeney

Redacteur

eva.kiemeney@kro-ncrv.nl

maandag 29 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Verontwaardiging en ontzetting. Deze gevoelens lijken te overheersen bij onze kijkers na het zien van deel 2 van het tweeluik over Voedselverspilling. Daarin laten wij zien hoeveel kwalitatief goed voedsel in de afvalverwerker belandt om er biogas van te maken. Milieuvriendelijk is het niet, volgens expert Toine Timmermans, maar toch gebeurt het. Waarom? Deels omdat het financieel aantrekkelijk is door subsidies van de overheid.

‘23 miljoen broden weggooien? De wereld is echt bizar. Wij gooien het weg, terwijl anderen doodgaan van de honger’, zo laat Rebecca ons weten. En zo zijn er meerdere kijkers die via sociale media hun onbegrip tonen.

Albert Heijn

In onze uitzending laat supermarktketen Albert Heijn ons een kijkje nemen in een van hun retourencentra waar alle producten binnenkomen die over de datum zijn. Met verbazing kijken we naar de kratten vol overgebleven voedsel die aan de lopende band worden afgevoerd: 2% gaat naar de voedselbank, 20% naar veevoer en ruim 78% naar de vergister. Aan de ene kant wordt Albert Heijn geprezen voor haar transparantie, aan de andere kant is het toch een ongemakkelijk beeld wat veel mensen boos maakt.

‘Dieren worden afgeslacht en misbruikt om vervolgens in een afvalverwerker te belanden? Shame on you!’, schrijft Bas. ‘Waarom gaat het niet naar de voedselbank? Een schande om voedsel te vernietigen als vele mensen er een gebrek aan hebben. Foei, Appie Heijn,' zo stelt Clasina. Volgens Erica ligt het deels aan het inkoopbeleid. ‘Als AH teveel niet verkocht voedsel moet weggooien, dan is er iets goed mis met het inkoopbeleid.’

Dat Albert Heijn nog veel stappen moet zetten in de strijd tegen voedselverspilling, is duidelijk op te maken uit de stroom aan reacties. Wel heeft Liliane van Heteren, manager Duurzaamheid van Albert Heijn, ons laten weten in gesprek te gaan met Peter Weegels die ook in onze uitzending te zien was. Hij is de man achter het initiatief om oud brood te hergebruiken voor vers brood. Ook zal Van Heteren kijken naar de mogelijkheden om de TGT (te gebruiken tot) datum op champignons te vervangen voor een THT (tenminste houdbaar tot) datum. Wij houden de ontwikkelingen nauw in de gaten.

Subsidies

In de uitzending laten wij verder zien dat vergisting van voedsel financieel aantrekkelijk wordt gemaakt voor bedrijven door subsidies van de overheid. Dit terwijl overgebleven voedsel een veel betere en milieuvriendelijke bestemming kan krijgen, namelijk menselijke of dierlijke consumptie. Ook het interview met Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zorgt voor veel reacties op sociale media. Van Dam stelt dat het Ministerie het beeld niet herkent dat goed voedsel - dat nog op een andere manier gebruikt kan worden - in de vergister belandt.

Consument

Naast het wijzen van vingers naar grote supermarkten en de politiek, is er bij veel kijkers ook zelfreflectie te vinden. Zo geeft Ija aan: ‘Ik ben eerlijk gezegd ook iemand die voor deze afvalberg zorgt. Vandaag nog asperges gekocht. Niet gekozen voor de houdbaarheidsdatum 30-05-2017, maar voor 02-06-2017. Omdat ik nog niet precies weet wanneer ik ze ga eten. Moet eigenlijk dagelijks boodschappen doen, maar daar heb ik ook geen zin in.’ Ook suggereert Wim:

Heb je nog tips over vergisting van weggegooid voedsel of speciaal geteelde gewassen, laat het ons weten! Mail naar: tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Eva Kiemeney

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek