20.000 euro extra schuld door ‘erg veel fouten’ bewindvoerder

donderdag 21 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Myrthe /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 21 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Voor ons dossier Schulden interviewen we Myrthe de Leest. Haar voormalig beschermingsbewindvoerder verzuimde onder meer om toeslagen aan te vragen waar De Leest wel recht op had. Gevolg: 20.000 euro extra schuld. Dat zegt haar huidige budgetbeheerder Patricia Wetzels.

Dakloos

Het leven van De Leest was een tijdlang een puinhoop. Ze was dakloos en woonde in een caravan op een parkeerplaats. ‘Ik dacht: ik heb geen zin in opvangcentra en dat soort dingen.’ lees ook: Bewindvoerder: ‘Klanten verwachten dat ik kan toveren’ zaterdag 02 januari Toen ze zwanger raakte wilde ze weer een fatsoenlijk dak boven haar hoofd. Voorwaarde daarvoor was wel dat ze haar financiën op orde zou brengen, met behulp van een bewindvoerder. Maar dat kwam haar dus duur te staan.

Budgetbeheer Patricia Wetzels: ‘Er was geen huurtoeslag, geen kinderbijslag voor 1 van de kinderen, er was geen kindgebonden budget.’ Op de begroting van de bewindvoerder was volgens Wetzels maandelijks een tekort van 30 euro te zien. Terwijl er ‘een fors overschot had kunnen zijn op het moment dat alle voorzieningen wel aangevraagd waren.’ Bovendien had De Leest een erg hoge belastingschuld en verzuimde de bewindvoerder na te gaan hoe dat kwam.

‘Er was geen huurtoeslag, geen kinderbijslag voor 1 van de kinderen, en er was geen kindgebonden budget.'

budgetbeheerder Patricia Wetzels

Het aanvragen van toeslagen is een belangrijke taak van de beschermingsbewindvoerder, die wordt aangesteld om het vermogen van zijn klanten te beheren en beschermen. Het gaat daarbij om klanten die zelf niet goed in staat zijn om hun financiën te regelen. Zoals Myrthe de Leest. Bij klanten met schulden hoort de bewindvoerder deze – zo mogelijk - niet verder op te laten lopen. Bijvoorbeeld door alle toeslagen aan te vragen waar iemand recht op heeft.

rechtszaak

De Leest en haar budgetbeheerder spanden een rechtszaak aan tegen de bewindvoerder om hem aansprakelijk te stellen voor de schade. In het proces-verbaal van de mondelinge behandeling van die zaak is te lezen: ‘Het voorlopige oordeel van de kantonrechter is dat een redelijke bewindvoerder nagaat of er recht bestaat op kinderbijslag.’

'Een redelijke bewindvoerder gaat na of er recht bestaat op kinderbijslag.'

kantonrechter

En over het verwijt dat de te hoge belastingschuld niet werd gecontroleerd: ‘Het voorlopige oordeel van de kantonrechter is dat een bewindvoerder niet een schuldenrechercheur is, maar dat hij wel actie moet ondernemen wanneer er in een schuldoverzicht sprake is van opmerkelijke schulden.'

Komende zondag in De Monitor: de hoge prijs van schulden.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

67 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek