134 mensen slachtoffer van datingfraude in 2017

donderdag 11 januari 2018 Leestijd: 2 min.

online2 / dreamstime

Karlijn Vernooij

Redacteur

karlijn.vernooij@kro-ncrv.nl

donderdag 11 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Online daten. Wie doet het niet? Maar vaak blijkt de man of vrouw op wie je online verliefd bent geworden niet te bestaan, of erger, een oplichter. Het afgelopen jaar zijn meer dan honderd mensen hier de dupe van geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk, het nationale meldpunt voor fraude. In het onderzoek Online Oplichting onderzoeken we welk bedrog er schuilgaat achter honderden Nederlandse ‘datingsites’.

 Bij datingfraude worden mensen die online op zoek zijn naar liefde opgelicht. Ze worden verliefd op iemand die ze leren kennen via internet en maken na een verzoek van de ander geld over. Maar de grote liefde blijkt helemaal niet echt te zijn en het geld is weg.

 Gemiddeld twaalfduizend euro per slachtoffer

 Afgelopen jaar kwamen er bij de Fraudehelpdesk in totaal 313 meldingen binnen over deze vorm van oplichting. Uiteindelijk zijn 134 mensen gedupeerd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2016. Toen waren het er 128. De schade zou ongeveer anderhalf miljoen bedragen. Dat is gemiddeld twaalfduizend euro per slachtoffer. De meeste meldingen kreeg de Fraudehelpdesk over Facebook, Tinder en over datingsite Lexa.

 Omvangrijk fenomeen

 Tjerk Notten van de Fraudehelpdesk spreekt van een groot en ernstig fenomeen. ‘Een tiende van het totale schadebedrag van alle fraudemeldingen komt op het conto van de zogenaamde datingfraude. Het heeft veel meer impact dan bijvoorbeeld fraude via Marktplaats, hoewel het daar wel om veel meer gedupeerden gaat. Daar gaat het om zo’n honderd euro per persoon, meestal geen twaalfduizend.’

Kwetsbare mensen die net een partner hebben verloren

 ‘De slachtoffers van datingfraude zijn vaak 50-plussers,' aldus Notten. ‘Kwetsbare mensen die een rottijd achter de rug hebben. Ze zijn bijvoorbeeld weduwe of weduwnaar of komen net uit een zeer ongelukkig huwelijk.’

‘Er zitten grote persoonlijke drama’s achter deze cijfers’Tjerk Notten, Fraudehelpdesk


En alhoewel het niet helemaal binnen hun mandaat valt, waarschuwt de Fraudehelpdesk ook voor misleiding op ‘datingsites’ met nepprofielen, waar je betaalt per verstuurd en ontvangen bericht en zo lang mogelijk aan het lijntje wordt gehouden door een potentiële partner die niet bestaat. ‘Vaak staat er op die sites vermeld dat de profielen nep zijn,' zegt Notten. Hij adviseert om vooral de kleine lettertjes te lezen en niet te snel je hoofd op hol te laten brengen.

 700 sites met nepprofielen

Omdat het door de kleine lettertjes officieel geen fraude is, houdt de fraudehelpdesk geen cijfers bij over deze vorm van misleiding. Maar anderhalf jaar geleden zochten ze in opdracht van de NOS uit dat er in Nederland ongeveer 700 misleidende websites actief zijn.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Online oplichting
Verkenning Research Opnames Uitzending

Online oplichting

Research

We hebben een tip van een Deense journalist. Hij waarschuwt ons voor oplichting door Nederlandse datingsites. We zijn op zoek naar mensen die hier ervaring mee hebben. Ben jij slachtoffer van misleidende datingsites of ben je als chatmedewerker werkzaam in deze branche? Tip ons dan.

Deel jouw ervaring 26 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 17 april 21:25u, NPO2

326 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Online oplichting

Heb jij dit ook meegemaakt? Tip ons!

Ben jij ook slachtoffer van frauduleuze datingpraktijken? Deel je verhaal met ons.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karlijn Vernooij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De anonimiteit op internet is groot. Hoe weet je of de persoon waarmee je chat ook daadwerkelijk bestaat? Steeds vaker zijn mensen op datingsites slachtoffer van nepprofielen: niet bestaande person...
Alles over dit onderzoek