10.000 euro belastingschuld door ongewenste inschrijving in koopwoning

zaterdag 12 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Jolanda van Harskamp /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zaterdag 12 maart 2016 Leestijd: 1 min.

We interviewen Jolanda van Harskamp voor ons dossier Digitaal Doolhof. We onderzoeken hoe goed gemeenten controleren of de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) kloppen. Net als Irma heeft ook Jolanda een ongewenste huisgenoot: de gemeente Enschede schreef haar schoonzoon in op haar adres zónder haar toestemming. Als gevolg van die inschrijving heeft ze nu een belastingschuld van bijna 10.000 Euro. ‘We voelen ons door de gemeente Enschede verraden.’

Van 2011 tot en met 2014 woonde Jolanda op Curaçao omdat haar man was uitgezonden. Omdat hij voor Defensie werkt, behielden zij hun recht op hypotheekrente-aftrek voor hun koopwoning. Jolanda had alles goed geregeld bij de gemeente en ze had ook hun tijdelijke adres op Curaçao doorgegeven. Haar dochter bleef tijdens hun afwezigheid in hun woning achter. Haar vriendje, die daar vaak was, vormt nu het probleem.

‘Hij woonde hier niet’

‘Afgelopen jaar begon de ellende. Wij zouden gedurende de 3 jaar dat wij op Curaçao woonden onterecht hypotheekrente-aftrek hebben gehad. De gemeente heeft, terwijl wij weg waren, het vriendje van mijn dochter ingeschreven op ons adres. Nu concludeert de Belastingdienst dat wij huur van dat vriendje hebben ontvangen, maar dat is niet zo.’ Jolanda moet nu maandelijks ruim 700 euro terugbetalen aan de Belastingdienst, waardoor zij niet kan rondkomen.

Jolanda is boos, omdat zij en haar man, de eigenaren van de koopwoning, nooit toestemming hebben gegeven voor een inschrijving op hun adres. Daarnaast, zeggen zij, woonde het vriendje van hun dochter niet in hun woning, maar verbleef hij er alleen maar vaak.

‘Toestemming niet vereist’

Wat ging hier nu mis? De gemeente Enschede laat weten dat zij inderdaad de jongen hebben ingeschreven op het adres van Jolanda. Hij wilde een rijbewijs aanvragen, maar had geen geldig woonadres en omdat hij zou hebben toegegeven dat hij de meeste nachten doorbracht op het adres van Jolanda heeft de gemeente hem daar ingeschreven. De jongen zelf ontkent dat te hebben gezegd. Over de niet verleende toestemming zegt de gemeente: ‘Het is niet vereist om bij de aangifte van adreswijziging toestemming voor inwoning te vragen aan de eigenaar van de woning.’ De gemeente heeft aangeboden om in gesprek te gaan met Jolanda om het probleem op te lossen.

Heeft iemand zich ingeschreven op jouw adres, zonder jouw toestemming? Laat het ons weten! tip insturen

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek