10 tips tegen ouderenroof

woensdag 13 mei 2015 Leestijd: 1 min.

awm_tipspolitieouderenroof_video /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

woensdag 13 mei 2015 Leestijd: 1 min.

Deborah Buijze van de politie Rotterdam geeft ouderen tips hoe financiele uitbuiting te voorkomen.

’Als oudere kan je maatregelen treffen om financiële uitbuiting te voorkomen. Hoe kan je financieel veilig oud worden? Mensen denken daar niet over na. Bijvoorbeeld als je zelf niet meer kan pinnen. Hoe moet je dat oplossen. Geef nooit zomaar je pinpas af maar maak afspraken. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen’

Tips veilig met financiën

  • Geef nooit uw eigen pinpas en pincode aan iemand mee, als u zelf niet meer in staat bent om te pinnen of geld te halen. Ook niet aan familie! Misbruik begint vaak met kleine bedragen die extra gepind worden of geld dat uit uw portemonnee wordt gestolen.
  • Zorg dat er niet teveel geld op uw betaalrekening staat. Boek het extra geld over naar uw spaarrekening.
  • Vertrouw niet iedereen. Wees alert op mensen die ‘ineens bevriend‘ met u willen worden, uw vertrouwen winnen en vervolgens uw financiën gaan doen/misbruik maken van uw geld.
  • Bewaar geen grote geldbedragen in huis en berg portemonnee en pinpas goed op, bij voorkeur niet bij elkaar.
  • Geef eventueel geld of waardevolle spullen al weg bij leven aan familie en/of goede doelen. Laat u hierover goed informeren door bijvoorbeeld een financieel adviseur.

Kijk naar mogelijke alternatieven

  • Open een aparte rekening waar bijvoorbeeld € 50,- per week automatisch op gestort wordt en blokkeer wel de mogelijkheid om rood te staan. De pinpas en de pincode van deze rekening kunnen dan gebruikt worden door familie voor het doen van uw boodschappen.
  • Laat iemand van zijn eigen rekening geld voor u pinnen (maar geen grote bedragen). U maakt vervolgens het bedrag over op zijn / haar rekening.
  • Leg vast (in bijvoorbeeld een ‘Levenstestament’) wie uw financiën mag beheren als u het zelf niet meer (goed) kunt (door ziekenhuisopname/ziekte/ouderdom). U kunt dit via de notaris regelen.
  • Benoem ook iemand die de controle doet als iemand anders uw financiën beheert.
  • Heeft u geen familie/vriend die uw financiën kan regelen? Dan kunt u ook een professioneel bewindvoerder/mentor inhuren. Deze persoon regelt uw geldzaken en moet daar verantwoording over afleggen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Ouderenroof
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Naar schatting zijn 30.000 ouderen jaarlijks het slachtoffer van financieel misbruik of van financiële uitbuiting. Worden ouderen wel voldoende beschermd tegen stelende zorgmedewerkers, ogensc...
Alles over dit onderzoek