1 op de 5 huishoudens heeft problematische schulden: wat doe je dan?

donderdag 10 december 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-12-10 om 17.01.10 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 10 december 2015 Leestijd: 1 min.

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. Maar hoe succesvol is de aanpak? Helpt die mensen daadwerkelijk uit de schulden of juist niet?

Wij willen graag weten wat we in Nederland aan dit probleem doen. We weten nu dat mensen kunnen uitwijken naar de Kredietbank voor een lening. Maar we weten ook dat mensen die eenmaal in de schulden zitten er moeilijk uitkomen, zeker op bijstandsniveau. Kiezen we wel de beste oplossingen?

Daarom zijn we ook geïnteresseerd in de rol van de diverse partijen. De rol van de gemeente natuurlijk. Maar ook de rol van kredietbanken. Is er een prikkel om vooral die mensen te begeleiden die het snelst te helpen zijn? Of steken hulpverleners hun energie vooral in de zwaarste gevallen?

Kortom, we hebben je hulp weer nodig. Heb je hier ervaring mee? Heb of had je schulden en kwam je er alleen niet uit? Of ben je iemand die werkt met mensen met schulden en wil je vertellen hoe dit systeem werkt? Mail ons op demonitor@kro-ncrv.nl.

Fotocredit: archiefbeeld Dreamstime

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

69 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Werk en inkomen / Schulden

Werk je met mensen met problematische schulden?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek