‘1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’

zaterdag 23 februari 2019 Leestijd: 1 min.

Doreen voor haar gestutte huis / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zaterdag 23 februari 2019 Leestijd: 1 min.

1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken. De huizen die nu al verzakt zijn, staan in minstens 83 verschillende gemeenten. Toch zijn er slechts tien gemeenten die actief bezig zijn met funderingsproblematiek. Dat zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in ons onderzoek Verzakte huizen. Directeur KCAF Dick de Jong: ‘Die 83 gemeenten zijn slechts het topje van de ijsberg.’ Ook makelaars en taxateurs maken zich grote zorgen.

Als gevolg van het extreem lage grondwater door de droge zomer van 2018 is het funderingsprobleem in Nederland fors toegenomen: bij KCAF komen elke dag nieuwe meldingen binnen. Het zijn de huizen van voor 1970 die een risico lopen: één op de vier dreigt te verzakken. Sinds de droge zomer komen er vooral veel nieuwe meldingen binnen van huizen die ‘op staal’ zijn gefundeerd: direct op de ondergrond. Daar is lage grondwaterstand de boosdoener: het klei klinkt in, waardoor de bodem daalt en je huis verzakt.

Maar tien gemeenten die werk maken van funderingsproblematiek

Ondanks de vele nieuwe meldingen, zijn er slechts tien gemeenten die volgens het KCAF actief bezig zijn met de funderingsproblematiek. ‘En dan te bedenken dat er 355 gemeenten zijn,’ zegt De Jong. ‘Gemeenten laten hun inwoners nu in de kou staan. Ze zijn bang voor precedentwerking: als we één inwoner helpen, hoeveel komen er dan nog bij?’

In de tien gemeenten worden mensen begeleid en eventueel geholpen met de financiering van het funderingsherstel. Uiteindelijk ben je als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor je fundering en draai je op voor de kosten van het herstel: die kunnen oplopen tot 100.000 euro per fundering.

lees ook: Verzekeraars vergoeden toch wel als je huis verzakt door droogte? Nou, nee dus maandag 18 februari

Makelaars: er wordt vaak geen funderingsonderzoek gedaan

Brancheverenigingen van taxateurs en makelaars NVM en VBO Makelaar vinden dat huizenkopers nu een risico lopen, omdat er vaak geen funderingsonderzoek wordt gedaan. Hans van der Ploeg, directeur VBO: ‘Omdat er onvoldoende gegevens zijn van funderingen en het in veel gebieden een nieuw probleem is kunnen makelaars, taxateurs en bouwkundig inspecteurs hun signaleringsfunctie niet goed uitoefenen en doorverwijzen naar een funderingsspecialist. Alleen bij funderingsonderzoek, waarbij de bodem wordt onderzocht, kan de exacte gesteldheid van de fundering worden vastgesteld.’

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Ik stuur je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

Kijk zondag naar de uitzending over funderingsproblemen om 22.40 uur op NPO2.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade echter minimaal zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We zijn nu aan het filmen: Hoe het zit met de winning in kleine velden? Zijn de zorgen van lokale bewoners gegrond? Kijk 14 december naar onze uitzending (22:25 uur op NPO2).

Deel jouw ervaring 67 andere artikelen in onderzoek
1 weken tot de uitzending maandag 14 december 22:20u, NPO2

256 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek